A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A középületek energetikai felújítási programjában bíznak az építőanyag-gyártók, az erre szánt több száz milliárdos forrás lendületbe hozhatja a lakásépítések, magánberuházások és az infrastrukturális beruházások visszaesése miatt egyre tragikusabb helyzetben lévő építőanyag-gyártó piacot − mondta lapunknak Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) elnöke. Széman kifejtette, a tavasz közeledte sem hozott élénkülést az építőanyag-gyártóknak, mert egyfelől az óriási lakossági devizahitel-állomány, másrészt a támogatások hiánya visszafogja az ingatlanpiaci aktivitást és a felújításokat is. Véleménye szerint a középületprogram elindulásáig csak az ezer kilométeres sugarú körben lévő régiós piacok kompenzálhatják a kereslet kiesését.

A téglagyártók szenvednek a legjobban

A forgalomcsökkenés kapcsán elmondta, a téglagyártók kapacitásuk 20 százalékán vagy még az alatt dolgoznak, a visszaesés ebben a szegmensben a legnagyobb. A szigetelőanyag-ipari gyártókat az árháborúk sújtják, a piaci szereplők "lasszóval fogják" a vevőket. A több száz milliós beruházással felépített szigetelőanyag- és üveggyártó üzemeket nem lehet egyszerűen leállítani, számukra az export az egyetlen mentsvár. A kereslet hiánya és a lengyel importdömping eredményeként hatalmasat zuhant az ablakgyártás teljesítménye, sok jó nevű üzem bezárt, különösképpen a műanyag nyílászárók előállítóit sújtja a recesszió. A faablakosok számára az egyéb faipari megbízások teljesítése némi kompenzációt kínál a pangó piacon. Különösképpen a panelprogram alatt elszaporodott kis cégeket, a  viszonylag kis, 20-30 milliós beruházással létrehozott műanyag ablakgyártókat sodorta el nagy számban a megrendelések eltűnése.

Széman szerint az energetikai felújítások szükségessége nem kérdés, a fenntarthatóságban a rezsi jelentősége kiemelkedő, annak a központi csökkentése csak átmeneti enyhülést hozhat, de emellett torzítja a piacot és nem ösztönöz az energia megtakarítására. Az építő- és építőanyag-ipart életben tartó energetikai felújítási program azonban csak megfelelő szakmai mentorálással működhet hatékonyan − hangsúlyozta a MÉASZ elnöke, utalva a korábbi KÉK programban foglalt javaslatukra.

A kereskedők se érzik még a fellendülést

Az építőanyag-kereskedők sem érzik egyelőre a tavaszi fellendülést, a helyzet tragikus − erősítette meg lapunk kérdésére Antoni Péter, a Magyar Építőanyag Kereskedők Országos Egyesülete elnöke. Erre az évre nem is vár érdemi változást, optimális esetben további stagnálásra számít. Antoni elmondta, az árak két éve nem nőttek, pontosabban napi árak alakulnak ki, attól függően, hogy a kereskedő éppen hogy áll. Alapvető gond, hogy tulajdonképpen nincs a termékeknek ára, mert mindig van valaki, aki még olcsóbban árulja ugyanazt a cikket. Ennek ellenére csak kevesen zárnak be, egyszerűen azért, mert nincs más alternatíva, amit csinálhatnának − fogalmazott Antoni.

A számla nélküli árusítás, a külföldi számlákkal való trükközés segítheti ideig-óráig a kereskedők talpon maradását, épp ezért valószínűnek tartja, hogy sokan bedobják majd a törülközőt, ha beindulnak a NAV-hoz bekötött pénztárgépek.

Az építőanyag-gyártók külföldi szereplését Antoni csak a multi hátterű cégek számára tartja valós alternatívának, úgy látja, ez az út a magyar kkv-k számára reálisan nem járható. Már csak azért sem, mert számos környező országban, különösképpen Ausztriában, de Szlovákiában is erősen védik a helyi termékeket.