Sokan veszni hagynak 72 ezer forintnyi ingyen pénzt

Régiós szinten hiába Magyarországon a legmagasabb a lakástakarékpénztárak után járó állami támogatás, itt tesznek félre a legkevesebben ebben a formában. Az OVB szerint ennek oka, hogy a magyarok tájékozatlanok a pénzügyi termékekkel kapcsolatban.
Szabó Dániel, 2018. február 20. kedd, 10:25
Fotó: Pixabay

A környező országokat összehasonlítva Magyarországon a legmagasabb a lakástakarékpénztárak után járó állami támogatás mértéke (30 százalék), ennek ellenére a térségben nálunk választják a legkevesebben ezt a megtakarítási formát. A tagok száma alapján a lakosság 13 százaléka él csak a lehetőséggel - derül ki a cég közleményéből.

Gyűjtésük szerint ez régiós viszonylatban a legrosszabb arány. Mert míg Ausztriában csak 1,5 százalék az állami támogatás mértéke, addig az emberek 57 százaléka rendelkezik ilyen megtakarítással. Még Szlovákiában is másfélszer annyi embernek van ilyen jellegű befizetése a lakosság arányaihoz viszonyítva, pedig ott csupán 5 százalékkal (nagyjából 20 ezer forinttal) támogatja az állam a betéteket. Csehországban az állam csak 10 százalékkal pótolja ki a betéteket, de a penetráció 31 százalékos.

Az OVB szerint a hazai lemaradás egyik oka, hogy a magyarok kevésbé vannak tisztában a pénzügyi termékek előnyeivel, az ismeretlenségtől való félelem miatt pedig alig mernek valamibe belevágni. Habár a nevében is szerepel, a lakástakarékpénztárak nem a klasszikus értelemben vett pénztárszolgáltatóként (nyugdíjpénztár, egészségpénztár), hanem egyfajta (szakosított) hitelintézetként működnek. Betéteket gyűjtenek, és hiteleket helyeznek ki, azonban fontos tudni, hogy ezek csak lakáscélra vonatkozhatnak. A lakástakarékpénztár szerződéses összege az ügyfél megtakarításából (betét) áll, erre jön az állami támogatás, a kamat, valamint az esetlegesen felvenni kívánt kölcsön összege. Minderre garanciát vállal az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Fontos tudnivaló, hogy a takarékban lévő pénzt nemcsak lakásvásárlásra lehet felhasználni, hanem a futamidő végén rendelkezésre álló összeget akár felújításra, lakáscélú hitel elő- és végtörlesztésére, de bútorvásárlásra, légkondicionáló beszerzésére is fordíthatják az ügyfelek. Emellett lehet belőle napkollektor kiépítésére, radiátorok, nyílászárók cseréjére fordítani, sőt, kertrendezésre is költeni.

Magyarországon a lakástakarékpénztári befizetések után 30 százalék állami támogatás jár, aminek felső határa évi 72 ezer forintban maximalizálható. Ausztriában ez utóbbi összeg csak alig több mint 5 ezer forint, Szlovákiában 20 ezer forint körüli, de Csehországban sem kúszik fel 25 ezer forintnak megfelelő korona fölé.

Egy adóazonosítóhoz egy lakástakarékpénztári szerződés tartozhat, de kedvezményezettként a közeli hozzátartozó, unoka, örökbefogadott gyermek is megkaphatja a szerződés lejártakor esedékes összeget.

A teljes hazai betétállomány 2017 szeptemberében 710 milliárd forintot tett ki, ami 2016 végéhez képest 6 százalékos többletnek felel meg, 2015 végéhez viszonyítva pedig 14 százalékos az emelkedés - írta meg korábban a Napi.hu.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.02.21 07:00

Tegyek félre pénzt, aminek most van értéke és sok év múlva a, infláció alatti értékben férjek hozzá úgy, hogy a lakás árak 50-60%ot emelkedtek és költsek még többet, mint amennyit ér a saját életem... Nem vonz az LTP.

Ellenben jó lenne még bevezetni támogatást, így az ingatlanok a támogatás duplájával is nőhetnének és sosem lenne értelme dolgozni se menni többet, hiszen úgysem lehet a jelen programozói fizumból annyit félre rakni, hogy akár 20 év alatt össze jöjjön egy negyed lakás ára, ami kell az alaptőkéhez.

De jó lenne az albi árakon is növelni még, mert a fizumnak csak a 2/3a megy el lakhatásra, és szeretném, ha 2 év múlva inkább az utcán látnék, mint senior programozó. Ja! És be kéne tiltani az összes vidéki munkát! Csak Budapesten legyen fejlesztés, vidéken csak eladókat foglalkoztassanak!

Hajrá! Jó úton halad az ország gyönyörű Jövőkép, amit minden nap lefestenek a politikai hulladékok a médiával
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html