Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlagfű jelentősége változatlanul kiemelkedő a hazai gyomnövények között. A rendkívül allergén növény humán egészségügyi vonatkozásai miatt - virágpora súlyos allergiás megbetegedések okozója, ami a magyar lakosság mintegy 20 százalékát érinti - kötelező irtani. Másik ok a pusztítása mellett, hogy a parlagfű gazdasági szempontból is meghatározó, mivel agresszivitásának köszönhetően elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, jelentős terméskiesést okozva.

A parlagfűről érdemes tudni, hogy márciustól kezd kelni, és áprilisban a napfény és az emelkedő talajhőmérséklet hatására már tömegesen csírázik. Idén az átlagnál hidegebb tavaszi időjárás következtében később, április elején indult meg a parlagfű csírázása. Azokon a területeken, ahol a kelést követően aszályos volt az idő a csíranövények jelentős része elpusztult. A csapadékkal jobban ellátott területeken azonban az előző évekhez hasonló gyomnövény borítottság tapasztalható - írja közleményében az országos problémáról a Csongrád megyei Kormányhivatal, amely emlékeztet rá: a parlagfű elleni fellépésre jogszabályok is köteleznek.

A hatályos jogszabály alapján a földhasználó köteles a tárgyév június 30-áig az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezen állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A törvény értelmében a földhasználónak vagy bejelentett földhasználat hiánya esetén a tulajdonosnak, minden év június 30-áig gondoskodnia kell a megelőzésről. A hatóságok - belterületen az illetékes jegyző, külterületen a kormányhivatal - július 1-jétől a vegetációs időszak végéig, hatósági ellenőrzésen és lakossági bejelentések alapján ellenőrzik a jogszabályi kötelezettség betartását.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság eljárást indít. Amennyiben a földhasználó nem mentesíti önként a területet, kényszerkaszálás végrehajtására kerül sor. A kényszerkaszálás és minden ezzel járó hatósági feladat költsége a mulasztót terheli. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki. Ennek mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.