Bezáratnák a társasházak szemétledobóit - figyelmeztetés érkezett

Bezárná a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete, mert nagyon sok helyen nem rendeltetésszerűen használják őket, emiatt elszaporodnak a csótányok és a patkányok, illetve rendszeresek a kisebb-nagyobb tűzesetek. Ráadásul a szemétledobók nem teszik lehetővé a szelektív hulladékgyűjtést - mondta az InfoRádiónak az egyesület szakmai igazgatója.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 23. péntek, 10:16
Fotó: Pixabay

Weisz Gábor Miklós szerint azonban sok lakó megakadályozza, hogy a társasházi közgyűlés többsége lakatot tegyen a szemétledobókra. Magyarországon hozzávetőleg félmillió panellakás van, és a tízemeletes házak többségébe a 70-es, 80-as években beépítették a hulladék ledobására alkalmas csövet. Rengeteg társasházban a szemétledobókat nem megfelelő módon használják: elfordul olyan például, hogy valaki a feleslegessé vált ebédmaradékot önti bele a lábosból a csőbe, megfertőzve ezzel az egész épület rendszerét, növelve a patkányok és csótányok megjelenésének lehetőségét - idézi a szakembert a rádió portálja.

Olyan is előfordul, hogy a szemétledobó helyiséget szeméttárolásra használják, ami tűzveszélyes - figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az olajos, zsíros szemétmaradékok tűz esetén pedig nem csupán a csövekben, hanem a lakásokban is komoly károkat okozhatnak.

A ledobók takarítására, valamint fertőtlenítésére létezik megfelelő és szakszerű technológia: ennek során a szakemberek egy kürtő tisztítására használatos magas nyomású vegyszeres szórófejet engednek le, amely végigtakarítja a csövet - fogalmazott Weisz.

A rendeltetésszerű használat és a rendszeres takarítás mellett azonban a környezetvédelem továbbra sem megoldott, hiszen aki a szemétledobót használja, az nem tudja szelektíven gyűjteni a hulladékot, a kidobott kartonpapírok sok esetben ráadásul dugulást is okoznak.

E problémák miatt - közgyűlési döntés alapján - egyre-másra lezárják a szemétledobókat a panelházakban, amit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete áldásos dolognak tart. Szerintük rengeteg költségtől, feszültségtől és problémától mentesülnek ezáltal a társasházak. Sok kezdeményezés azonban egy-egy lakó miatt falba ütközik. Tekintettel arra, hogy a szemétledobó kényelmi szolgáltatás, amit a lakás megvásárlásával szerzünk meg, így az erről szóló közgyűlési határozat a bíróságon megtámadható, ha azzal valaki nem ért egyet.

Sajnos, a kisebbség jogos érdekének sérelme ilyenkor fennáll.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

palm, 2019.08.23 14:07

@antitroll: Nyilván ha neked volt ilyenben részed, akkor érthetően tartasz tőle. Egyébként kb annyi az esélye, mint hogy közlekedési baleset ér, elég speciális körülmények együttállása kell hozzá. A szemétledobókat legalább évente 2x mossák, emiatt, illetve egyébként is, a zsirréteg kialakulásának esélye azért nem olyan nagy. Nem lehet abból kiindulni, hogy minden lakó napi szinten önti bele a pörköltet zacskó nélkül. Ugyanakkor ott vannak a panelokban a szellőzők (amiket szintén takarítani kellene időnként) na az például a konyhákból mindenfélét összeszívhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.23 13:18

@palm:
Az én mintám reprezentatívabb ezek szerint. Na nem patkányok (négy lábbal) szaporodtak el és a csótányok sem egyértelműen ezért vannak, de a felszaporodásuk sokkal gyorsabb, a szemétledobók ideális helyet teremtenek.
Én inkább a szemétledobók tűzveszélyessége miatt aggódom.
Egy szemétledobó tűz esetén az egész lépcsőházat elárassza a füst, ezzel a menekülési útvonal lezárva. Magas épületekről beszélünk...
A szemétledobó falán összeálló zsírréteg és a kéményhatás miatti huzat együtt nagyon rossz kombináció, szinte elolthatatlan.
Egy ilyen eset kivizsgálásánál kellett hivatalból ott lennem, ez egy kollégiumi tűzeset volt, szerencsére csak füstmérgezés történt, de ez csak a szerencsén múlt, mert itt jobban fel voltak rá készülve és volt hova menekülni és kevesen voltak a kollégiumban az adott időszakban. Egy sokemeletes társasházban tömegkatasztrófával járhatott volna...
Az a baj, hogy a viszonylagos kényelem oltárán kurva sokat áldozunk be. A kényelemhez nagyon tudunk ilyenkor ragaszkodni...
Ezzel nincs is gond addig, amíg a "baj" nem következik be. Van aki ezt nem látja be és van aki ezt végig gondolja, vagy már meg is tapasztalta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2019.08.23 12:58

Családi, ismerősi kör tapasztala alapján eddig csak olyan helyen jelentek meg/szaporodtak el a patkányok, ahol lezárták a szemétledobót, nem pedig fordítva, ahogy a cikk állítja. Persze az én mintám nem feltétlen reprezentatív.
Egyébként pedig, ez egy kényelmi szolgáltatás, nehogymár visszalépjünk 60 évet, legközelebb majd a liftet is le lehet zárni, úgyis keveset mozognak az emberek. Aki szerez hozzá orvosi igazolást annak esetleg egyedi azonosítós megoldással hozzáférhetővé lehet tenni, vagy költözés esetén a gondnok felügyeletével. Nem jó ötlet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.23 12:29

@southwind:
Nem... Tévedsz!
Az igaz, hogy a közös képviselőt a tulajdonosok válasszák ki, de nem azért mert ők ezt így szeretik, hanem mert kötelező, hogy a társasház szervezeti formában működjön.
A közös képviselő nem csak elszámolással tartozik a tulajdonosok felé, hanem van ennél fontosabb feladata is. Biztosítania kell a jogszabályok szerinti működést.
A tulajdonosok az esetek többségében sajnos nem is tudnak olyan kötelezettségekről, melyek terhelik őket. Ezek figyelemmel kísérése például kifejezetten a közös képviselő feladata és felelőssége, ezért nem lehet ma már akárki közös képviselő.
Például:
Ha elmarad egy érintésvédelmi felülvizsgálat, vagy elektromos biztonsági felülvizsgálat, amire ma már jogszabály köztelez, és baleset, vagy tűzeset következik be, akkor a közös képviselő az elsődleges felelős. Még akkor is, ha a tulajdonosokat figyelmeztette, az éves költségvetésről történő szavazáskor. Ugyanis ebben az esetben köteles lett volna a hatóság felé bejelentést tenni.
A szemétledobók ügye nagyon régi történet. A közös képviselők érthetően nem akarják vállalni a felelősséget az ezekből eredő közegészségügyi és tűzveszélyességi kockázatokért. Régen ezt lazábban kezelték, ma már sokkal szigorúbban. Ugyanakkor mi emberek nem változtunk. Trehány nemtörődöm állampolgárok vagyunk, akiknek akkor nagy a pofájuk, amikor nagy a baj és akkor sem azért, hogy a baj okozói mi magunk voltunk. Rögtön megtaláljuk a közös képviselőt, hogy miért nem intézkedett?
Egyébként a szemétledobó egy idejétmúlt valami, felejtős dolog. Nem (csak) a szelektív gyűjtés miatt.
Eredetileg is csak tipikusan a magas épületeknél alkalmazták, ahol meg liftet is kellett kiépíteni.
Nem látom be, hogy miért problémásabb liften levinni a szemetet egy zsákban, mint egy kisebb épületben lelépcsőzni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

southwind, 2019.08.23 10:37

Ez nyilván vicc. A közös képviselő, aki a ház beosztásában áll, a lakók alkalmazottja, fizetést kapnak ...és most elkezdenek dirigálni a lakók magántulajdona miatt.... ezek biztos megőrültek.....a ledobók takarítása sem az ő dolguk, ezt szintén a lakók fizetik..... úgy látszik büdös ezeknek az adminisztrációs munka is teher...elmehetnek a büdös fenébe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html