Az a tény, hogy csak örökléssel több mint 1 millió hektár termőföld került osztatlan tulajdonba az elmúlt évtizedekben,mutatja, hogy komoly változásokra van szükség az öröklési szabályokban is.

Ez a változás 2023-tól érkezik el a gazdák életébe, hiszen egy tavaly decemberben elfogadott törvény gyakorlatilag alapjaiban írja át a termőföldek öröklésének szabályozását - írta a Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára az Agrokép portálon.

A változás nem kevesebbről szól, mint hogy mostantól már nincs lehetőség a földek örökléssel történő darabolására (vagy a tulajdoni hányad további osztódására). 2023. január 1-től ugyanis, ha egy földtulajdonos elhalálozik, akkor az örökösei előtt 3 lehetőség áll majd rendelkezésre a földek kapcsán:

  1. osztályos egyezséget kötnek,
  2. megosztják az ingatlant (amihez szükség lesz osztóprogramra és egyezségi megállapodásra is),
  3. értékesítik az ingatlant vagy felajánlják az államnak.

Az osztályos egyezség lényege, hogy az örökösök a hagyatéki tárgyaláson abban állapodnak meg, hogy az egyik hagyatéki tárgyat az egyik örökös kapja, míg a másikat egy másik örökös szerzi meg 1/1-es tulajdonban. Dönthetnek úgy is, hogy az összes földet egy örökös kapja, a hagyaték más elemeiből pedig a többiek részesülnek (családi ház, nyaraló stb). A hagyatékot ez alapján osztja majd ki a közjegyző, öröklési illetéket pedig főszabály szerint nem kell érte fizetni. Az osztályos egyezség előnye, hogy a megállapodás teljes mértékben az örökösökre van bízva, tehát egyezségükben akár még a végrendelettől is eltérhetnek.

Ha nincs osztályos egyezség, az örökösök dönthetnek úgy is, hogy belevágnak a földek természetbeni kimérésébe. Ennek szabályai gyakorlatilag megegyeznek az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eljárásával. Törpeparcella esetén (amikor a föld nagysága nem éri el a területi minimumot), úgy elsősorban az az örökös szerezheti meg „bekebelezéssel „a többiek tulajdoni hányadát, aki a mezőgazdasági termeléssel hivatásszerűen foglalkozik, ilyen hiányában az, aki a legtöbbet ígéri a területért.

A harmadik verzió, hogy a területet értékesítik és a vételár kerül felosztásra az örökösök között.

További részletek itt olvashatók