Új kedvezményt vezet be a kormány a lakásvásárlóknak

Jövő év végén kivezetik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, de a kormány gondolkodik egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén - mondta Novák Katalin államtitkár. Az otthonteremtési program bővítését is tervezi a kormány - jól járhatnak a kétgyerekesek is.
Domokos Erika, 2018. augusztus 7. kedd, 16:48
Fotó: Shutterstock

Az indulása óta eltelt három évben 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI híre szerint. Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek ki.

Novák annak apropóján összegezte sajtótájékoztatón a csok eredményeit, hogy három éve, 2015 júliusában indult a program, amelyet azóta többször bővítettek, és egyszerűsítették az igénylését.

Milliókat nyerhet

Az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de kapcsolódik ahhoz kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés. Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek - mondta az államtitkár.

Folytatni fogják a programot, a 2019-es költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. (Felforgathatja a vidéket a kormány új terve - ezt a cikket olvasta?)

A kétgyerekeseknek is kedveznének

Jelenleg a kormány előtt van egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak hitellehetőséget - mondta Novák.

Új kedvezmény a lakásvásárlóknak

Bár a kormány döntött arról, hogy 2019 végén kivezetik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén. Novák szerint kormánydöntés még nincs a javaslatokról, az legkorábban ősszel várható.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.07 22:01

@Marylex:
az 5%-os afa egy unios jogszabaly kiskapujnak a kihasznalasa miatt johetett letre. ugyanis a 5%-os ado kategoriajaba a szocialis lakasepites tartozik.

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/eu-vat-rules-topic/vat-rates_en

szoval a kormany ugy jatszotta ki a szabalyt, hogy azt mondta, hogy szocialisan tamogat minden olyan magyar lakas epitest, ahol tarsashazi lakas eseten 150 nm2, haz epitese eseten 300 nm2 alatt van. ugye te is tudod, hogy 2016 ota hany szocialis lakas epult magyarorszagon? egyse. a problema a hosszabbitassal az, hogyha megbukik az eu-s birosagon, akkor ott durva dologk lesznek, mert valakinek fizetnie kell, akar visszamenolegesen is, hiszen jogszabalyt sertett minden szerzodes. marpedig ketsegtelen, hogy meg fog bukni.

parszaz milliardos kockazat kezelheto a budzseben 1000 milliard feletti mar nemnagyon, ezert hezital a fidesz. pontosabban a 2015 dec 31 utan normal adokulccsal kell adozni a a lakasepitesnek, magyarorszagon 27%-os ez a kulcs. meg a 15%-os kulcs sem adhato. elobb utobb mindenhol kiutkozik, hogy tulasgosan magas az afa magyarorszagon, de ezt a fidesz nem akarja elfogadni, erre szuletnek a trukkok szazai...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.07 21:10

Jó hír! Még több milliót az ingyenélőknek a rabszolgák adójából! De most már aztán tényleg gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marylex, 2018.08.07 20:44

Az áfa nő - ez tény. "...gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén" - én is sok mindenen gondolkodom. Nesze semmi fogd meg jól. Előbb kellett volna a megoldás, utána megszüntetni az áfa kedvezményt. Akkor még hihető is lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html