Tavaly a negyedik negyedévben a Corvin sétány legújabb iroda fázisát, a Nokia Networks bérlői igények szerint (built-to-suit) épült irodaházát adták át Nokia Skypark néven.

Az üresedési ráta múlt negyedévi enyhe emelkedése után visszatért csökkenő pályájára; a negyedik negyedév során 1,4 százalékponttal 9,5 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Hasonlóan az előző negyedévekhez a legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda, ahol az üres területek aránya pusztán 3,7 százalék, s továbbra is az agglomerációs irodapiacon áll a legtöbb iroda üresen (34,3 százalék).

A bruttó kereslet 2016 negyedik negyedévében 163,6 ezer négyzetmétert tett ki, azaz az előző negyedévhez képest közel megkétszereződött. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen egyharmadával, míg az előbérleti szerződések részaránya 30 százalék volt. Az új szerződések a kereslet 28 százalékát tették ki, míg az bővülések 9 százalékot. Saját tulajdonba vétel nem történt a negyedév során.

Az előző negyedévekkel szemben Pest Központ alpiacon voltak a legaktívabbak a bérlők, a teljes volumen egyharmadát itt kötötték le. A Váci úti folyosó a teljes bérbeadási volumen 30 százalékát, míg Dél-Buda 10 százalékát adta.

A BIEF összesen 230 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 711 négyzetméter volt. Harmincegy szerződést kötöttek ezer négyzetméternél nagyobb területre: 12 szerződéshosszabbítást, 10 új bérlővel kötött megállapodást, 6 előbérleti szerződést és 3 bővülést.

A negyedik negyedév legnagyobb méretű tranzakciója egy előbérleti szerződés volt a Corvin negyed következő iroda fázisára, melynek keretében egy IT cég foglalja majd el a Corvin Technology & Science Park épület közel 80 százalékát.

A nettó abszorpció az előző negyedévhez képest hozzávetőleg háromszorosára, közel 70 ezer négyzetméterre nőtt, mely az elmúlt öt év legmagasabb értéke. Az abszorpció kimagasló volt a Pest Központ (30 ezer négyetméter) és a Váci úti folyosó (25 ezer négyzetméter) alpiacokon. 2015 harmadik negyedéve óta először történt, hogy egyik alpiac sem végzett negatív tartományban.

A negyedik negyedév erős kereslete ellenére 2016 éves szinten 13 százalékos visszaesést hozott az előző év rekord volumenéhez viszonyítva, azonban így is a második legaktívabb esztendőnek bizonyult a válság óta.