A JLL és a CoreNet Global közös, a logisztikai és ipari bérlők között az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) végzett felmérésének eredménye szerint az ipari ingatlanpiacra ható tényezők a következő öt évben nem fognak változni. A logisztikai piac növekedésének fő mozgatója az e-kereskedelem és a többcsatornás kereskedelem, a fejlődő piacok feltörése és az új technológiák alkalmazása. A költségcsökkentés továbbra is fontos tényező.

A felmérésben részt vevők csaknem kétharmada tervezi logisztikai területeit növelni a következő három évben, vagyis az elmúlt évekhez hasonlóan erős bérbeadási volumen várható. A keresletet elsősorban az értékesítési hálózat újratervezése fogja meghatározni, amelynek célja az új csatornákon jelentkező megrendelői igények kiszolgálása, különösen az online és offline értékesítési formák zökkenőmentes összehangolása, valamint a szállítás idejének csökkentése. A szakértők szerint a bérlőknek egyre több óriás alapterületű létesítményre lesz szüksége, beleértve az akár 100 ezer négyzetmétert meghaladó méretű csarnokokat is.

A vállalatok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a megújuló energiaforrások használatának, de a túlmelegedés megelőzése és a tető megerősítése a szélsőséges időjárás kivédése érdekében még mindig nincs szem előtt - olvasható az elemzésben.

Növekedés kockázatokkal

Hosszú távú növekedést várnak Oroszországban és Törökországban is, ám ezeken a piacokon a kockázat és a kihívás is több, magasak a telekárak, és hosszadalmas az engedélyeztetési procedúra. A jelenlegi események pedig valószínűleg visszavetik a bérlői aktivitást, legalábbis rövid távon.

Ahhoz, hogy az ingatlanpiac lépést tudjon tartani a változó környezeti adottságokkal, gyorsan kell reagálnia a változó szállítmányozási infrastruktúra, a területi dinamika és a fogyasztói kereslet által teremtett új lehetőségekre. A legnagyobb kihívást az jelenti a fejlesztőknek, befektetőknek és különösen a bérlőknek, hogy megfelelő típusú ingatlant és a bérleti futamidőt tudjanak biztosítani, hogy képesek legyenek reagálni a gyorsan változó piacok keresleti igényére - állapítják meg az elemzők.

Nem minden az alacsony bérleti díj

A magyarországi piacon nem tapasztalnak fellendülést, az óriás raktárak iránti igény pedig szinte teljesen kizártnak tartják. A budapesti ipari ingatlanpiacon a legnagyobb bérelt raktárcsarnok mérete is csak nagyjából 50 ezer négyzetméter, de ennél sokkal jellemzőbbek a 10-20 ezer négyzetméteres épületek. A bérleti díjak versenyképesek a régiós fővárosok piacához képest, ennek ellenére az első negyedévben a kihasználatlansági ráta 21,7 százalék volt itthon, míg például Varsóban 14,5 százalék, Prágában pedig 7,8 százalék. A bérlői aktivitás is jócskán elmaradt a szomszédos országokhoz képest, hiszen míg itthon a 60 ezer négyzetmétert sem érte el a kereslet, addig mind Varsóban mind pedig Prágában is 100 ezer négyzetméter körül mozgott.