Újra eladósodhatnak az önkormányzatok

Hiába fizette ki az állam öt évvel ezelőtt az önkormányzatok adósságait, most azok zöme újra hitelfelvételre kényszerülhet. Megdrágult ugyanis az elhúzódó elbírálás miatt több ezer, az EU által támogatott építési beruházás - hívta fel a figyelmet a hvg.hu.
Domokos Erika, 2018. augusztus 6. hétfő, 18:23
Fotó: Pixabay

Már januárban többen jelezték, hogy a jelentősen dráguló építőipari szolgáltatások miatt nem fognak annyiból kijönni a beruházások, ahogy azt korábban gondolták, ezért sok önkormányzat abban bízott, hogy a kormány kisegíti őket a bajból - olvasható a cikkben. A dráguló építési beruházások a közel hatezer uniós pályázat kétharmadát teszik ki.

Még három évvel ezelőtt kellett összeállítania az önkormányzatoknak a terveiket, hogy milyen beruházásokat szeretnének a településükön, majd ezeket a megyei közgyűlések összefésülték, jóváhagyták. Az átalakuló bírálati rendszer miatt azonban húzódott a Terület- és Település Operatív Program (TOP) projektekjeinek értékelése, a jóváhagyásra tavaly tavaszig kellett várniuk. Időközben azonban kétszer is emelték a minimálbért, egyre nagyobb lett a munkaerőhiány, és az építőanyagok sem lettek olcsóbbak. Így a polgármestereknek azzal kellett szembesülniük, hogy a projektek befejezéséhez pluszforrásra lesz szükségük.

Az önkormányzatok problémájáról és egyes települések ügyeskedéseiről bővebben a hvg.hu-n olvashat. (Földosztás lesz a Balatonnál - ezt a cikket olvasta?)

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK