Varga Judit miniszter és férje 2019 decemberében egy budai társasházban - mintegy 270 négyzetméteren két, később egybenyitandó - lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért, amit 192 milliós hitel segítségével vásároltak meg - írta meg a Blikk kedden. A hitel nagy részét azóta törlesztették a férj egy belvárosi ingatlanának eladásából és a megtakarításaikból - közölte az igazságügyi tárca a lappal.

Varga korábban, a lakásvásárlás előtt 300 ezer forintos lakhatási támogatást is igénybe vett miniszterként - írta 2019-ben a G7.

A Telex.hu szerdán arról írt, hogy Varga Judit vagyonnyilatkozata szerint egy balatonhenyei, több mint 2100 négyzetméteres telken egy 195 négyzetméter alapterületű házban is felerészben tulajdonos, aminek építéséhez tízmillió forintos "falusi csok-támogatást" vettek igénybe (három gyereke van a miniszternek). Varga Judit csütörtöki közleménye szerint a házat építették, nem felújították. A "népies külsejű, belül provance-i és vintage stílusú bútorokkal berendezett" kőházat a Szép Házak magazin 2019-ben be is mutatta, több fotót közöltek róla. A lap cikke szerint "egy egykori parasztház romjain hagyományőrző házat valósítottak meg".

A portál az ingatlan tulajdoni lapjára hivatkozva arról is ír, hogy arra Vargáék családi otthonteremtési kedvezményt igényeltek az UniCredit bankon keresztül a magyar államtól; 2017 októberében jegyezték be a 10 millió forintos támogatást. A csokot nyaralóra nem lehet igénybe venni. A vagyonnyilatkozat szerint Vargáék balatonhenyei háza nem nyaraló, hanem családi ház - írta a Telex.

Frissítés: ha kell, fizetnek

Visszafizeti a tízmilliós csok-támogatást az igazságügyi miniszter, ha a jogszabályban előírt határidőre sem költözik be családjával a Balatonhenyén felújított, 195 négyzetméteres házukba - írta az RTL Híradó a honlapján az Igazságügy Minisztérium sajtóosztályára hivatkozva. A csokot csak családi házra lehet igénybe venni, azzal a feltétellel, ha abban legalább 10 évig gyermekeivel együtt él a támogatást igénylő család. Ez egyelőre nem jött össze Varga Juditéknak, mivel ő és a férje is állást kapott Budapesten miután hazaköltöztek Brüsszelből. Az állami támogatott hitelt folyósító banktól ezért azt kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük - erre jogszabály szerint lehetőségük van.