A nácik által elpusztított palota lesz az új Lengyelország jelképe

Ma van a függetlenség napja, a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Andrzej Duda lengyel elnök a politikai megosztottságon való felülkerekedésre szólította fel honfitársait a függetlenség visszaszerzésének centenáriuma alkalmából Varsóban rendezett központi ünnepségen. Bejelentette azt is, hogy újjáépítik a nácik által felrobbantott fővárosi Szász-palotát - jelentette az MTI tudósítója.
Domokos Erika, 2018. november 11. vasárnap, 14:34
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A lengyel politikai vezetők részvételével délben elkezdődött ceremóniát Varsó egyik főterén, a független Lengyelország megteremtőjéről, Józef Pilsudski marsallról elnevezett téren rendezték meg. A vendégek között jelen volt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

Száz évvel ezelőtt a lengyel vezetők és a társadalom képesek voltak közös fellépésre a független állam érdekében - mondta beszédében Andrzej Duda. - Különböző nézeteik voltak, de a közös eszmére összpontosítottak.

Új jelképe lesz az erős Lengyelországnak

Az államfő a jelenlegi politikai megosztottság áthidalására, szuverén és biztonságos ország építésére szólított fel, egy olyan országéra, amelyben "a becsület győz, nem pedig a cinizmus és a faragatlanság".

Az államfő bejelentette, hogy újjáépítik a 17. században barokk stílusban megépített, a németek által az 1944-es varsói felkelés leverése után felrobbantott pompás Szász-palotát az eredeti helyén, a mai Pilsudski téren. Az épület, amelyet a lengyel szenátus székhelyének szánnak, "az erősödő Lengyelország jelképe lesz" - fogalmazott Duda.

Mit ünnepelnek?
A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságból Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.

Külön ünnepelnek a kormányzati és az ellenzéki erők

Donald Tusk vasárnap reggel megkoszorúzta a téren álló Pilsudski-emlékművet. A lengyelek "a hétköznapokban néha túl erősen vitatkoznak az ország formájáról és jövőjéről. Bocsásd meg, Lengyelország. Az viszont, ami összeköt, sokkal erősebb és fontosabb, az te vagy, Lengyelország" - mondta Tusk.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform külön megemlékezéseket tart, az állami ceremónián a pártot az egyik alsóházi alelnök képviselte.

Délután a kormánypárt politikusai, köztük Mateusz Morawiecki kormányfő és Andrzej Duda az állami szervezésű, a nemzeti körökkel közös függetlenség napi meneten vesznek részt.

A hétvégén országszerte zajlanak hivatalos, egyházi és civil megemlékezések, számos kulturális és sportrendezvényt is tartanak - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK