A hatóság elindította az előzetes vizsgálati eljárást, és készült Natura 2000 hatásbecslés is – tájékoztat a fejleményekről az Építészfórum.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal minap közzétett hirdetményéből kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági eljárás indult az egykori Löffler andezit kőbányánál félbemaradt hotelépítkezés ügyében a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap kérelmére. 

Egy négycsillagos szálloda megvalósítását tervezik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő ingatlanon, ami az országos jelentőségű védett természeti terület része.

Több mint egy évtizede sorstalan

A közlemény szerint az ingatlant egy korábbi befektető 2004-2005-ben vásárolta meg, hogy ott ötcsillagos szállodát építsen, ami a Hilton-szállodalánc üzemeltetésében működött volna. Az építkezés jogerős engedéllyel el is indult 2006-ban, ám 2009-ben leállt. Ekkorra a pince +13 szint magas vasbeton váz készült el, a homlokzati nyílászárók és a burkolat egy része felkerült a házra, illetve a belső szakipari és szakági munkák is folyamatban voltak, ám a kivitelező 2009 őszén levonult a területről.

Az épület állapotáról 2016 augusztusában az eredeti tervezők által szakvélemény készült, ennek keretében, az eredeti tervek ismeretében az épületszerkezeteket listázták, állapotukat felmérték. Az ingatlan 2019-ben ismét gazdát cserélt, ekkor új tervek születtek, és új, máig érvényes jogerős építési engedélyt adtak ki. 2021-ben pedig újabb tervezési programot indítottak, amihez módosítani kell az építési engedélyt, illetve új előzetes vizsgálati dokumentáció is szükséges – foglalták össze az eddig történteket.

Kisebb és környezetbarát lesz

A tervezett épület koncepcionális leírása szerint a volumen jelentősen csökken, azonban az alapfunkciók – vagyis a négycsillagos, superior minősítésű szálloda, a wellness-, a konferencia-részleg és az étterem – változatlanok maradnak. Az új tervezési program mind a 2006-os, mind a 2019-es változatoknál kisebb alapterületű kialakítást kér, emiatt a meglévő szerkezethez 

nem terveznek új tömeget építeni, inkább bontás várható, amit sok helyen a szerkezet állapota is indokol.

A leendő szálloda környezetbe illeszkedésének szándékát többször is hangsúlyozzák a tervezők; a zárókoncepcióról az olvasható, hogy az építész iroda „a kialakított tájsebbe felépített tájidegen torzó méretét csökkentette, és megfelelő felületkialakításokkal oly mértékben tájba illesztette, hogy helyenként elmosódik a természetes környezet és az épület szigorú kontúrja”.

Kiemelik továbbá, hogy a szálloda továbbépítése és befejezése „nemcsak turisztikai szempontból lesz jelentős, hanem környezetvédelmi értéket is képvisel”, mivel egyrészt megtörténik az egykori bánya területének revitalizációja, másrészt az ingatlan „maximálisan kielégíti a tájba illesztés kritériumait”.