Egy NOBLE61 hívójelű B-52-es amerikai stratégiai bombázó manőverezett a Balti-tenger felett, közel az orosz határhoz, mindösszesen 200 kilométerre Szentpétervártól – számolt be az esetről az orosz sajtó, azon belül is elsőként az RBC.

A lapok szerint a hagyományos és nukleáris robbanófejek hordozására egyaránt alkalmas bombázó Lengyelország területéről szállt fel, átrepült a Balti-tenger felett, majd az észt Saaremaa sziget közelében Szentpétervár felé fordult. Az oroszországi Gogland szigetének közelében a repülőgép irányt változtatott, majd Észtország, Lettország és Litvánia fölött repült át, ahonnan Nagy-Britannia felé vette az irányt.

„A lengyel vadászgépek ismét egy amerikai B-52-es bombázót kísértek, ami egy interoperabilitási gyakorlat fontos része. Együtt gondoskodunk a NATO keleti szárnyának biztonságáról” – kommentálta hivatalos Twitter-csatornáján a bombázó manőverét Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter.

A lengyel tárcavezető bejegyzése alapján tehát a NATO-tagállamok együttműködési képességét vizsgálhatták a berepüléssel.

Mika Aaltola, a Finn Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója pedig arról beszélt, hogy az atomfegyver szállítására is alkalmas bombázó repülési gyakorlata egyfajta válasz volt az orosz provokációra.

A szentpétervári Fontanka újság egyik forrása azt nyilatkozta, hogy a Balti Flotta ügyeletes erői tudtak az amerikai bombázó repüléséről, és végig követték azt az orosz határ közelében, készen állva az azonnali reakcióra, amennyiben bármi történne.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált az ügyben.