Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország legnépesebb városaiban, Johannesburgban és Pretoriában éppen azért nincs vízszolgáltatás, mert az áramkimaradás miatt nem üzemelnek a víztározók szivattyúi – erősítette meg a Rand Water cég.

A háztartások arra kényszerülnek, hogy folyamatosan figyeljék az ütemezett áramkimaradások menetrendjét, amelyet a szolgáltató közöl. A helyzetet – valamint a tehetetlen politikát és a korrupciót – bíráló e heti tüntetés egyik résztvevője, Thomas Mabasa vasúti dolgozó az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy ő a munkahelyén zuhanyozik, de a gyerekei tisztálkodás nélkül kénytelenek iskolába menni. Néha éjszaka kell őket felébreszteni zuhanyozni, amikor éppen van víz.

Afrika legjobban iparosodott gazdaságát az elmúlt évben rekordméretű áramszünetek bénították meg, és a nyakig eladósodott Eskom állami áramszolgáltató problémái csak súlyosbodtak.

Az ország áramszükségletének mintegy 90 százalékát – elsősorban elavult szénerőműiből – fedező vállalat évek óta küzd, hogy eleget tegyen az igényeknek.

Wisane Mavasa, a vízügyi és közegészségügyi minisztérium szóvivője elismerte, hogy „az energiaválság befolyással van a vízügyi infrastruktúrára”. Az áramszünetek miatti rendszeres újraindítás szintén rongálja a berendezéseket – tette hozzá.

Pretoriában az egyik kórházban a múlt hét végén két napig nem volt vízszolgáltatás.

A turisták által sűrűn látogatott Fokvárosban a nyári szezon közepén több strandot le kellett zárni, mert a víztisztító berendezések nem működtek, ezért a csatornázási művek a tengerbe vezette a szennyvizet. Az ország délkeleti részén átsöprő hőhullám miatt pedig a hatóságok fejadagokat szabtak ki az ivóvízre.

Dewald van Niekerk, az Északnyugati Egyetem Afrikai Katasztrófakutató Központjának vezetője szerint ez a helyzet gyakoribb is lehet majd, ha nem oldják meg az energetikai és infrastrukturális gondokat, mert a következő években az El Nino éghajlati jelenség miatt „extrém szárazság” várható Dél-Afrikában.