Dél-Korea fővárosa, Szöul megszünteti a kizárólag nők számára fenntartott parkolóhelyeket, 14 évvel azután, hogy a nők védelmében bevezették azokat – írja a BBC.

A női parkolóhelyeket 2009-ben vezették be, miután a mélygarázsokban számos erőszakos bűncselekmény történt. A városi tisztviselők azonban azt mondják, hogy ezekre a helyekre már nincs szükség, és családi parkolóhelyekké alakítják át őket.

A kritikusok szerint a parkolóhelyek megszüntetése csak a legújabb példa a dél-koreai nőellenes politikára.

Szöulban, Dél-Korea legnagyobb városában a 30-nál több férőhelyes parkolóknak 10 százalékát kellett a nők számára fenntartani.

A 16 640 nyilvános parkolóhelyből alig 2000-et tartottak fenn nők számára.

Ezek általában az épületek bejáratai közelében voltak, hogy a nőknek ne kelljen sötétben sétálniuk a mélygarázsokban vagy az utcán.

A 2021-es kormányzati adatok szerint a városi parkolókban elkövetett erőszakos bűncselekmények több mint kétharmada szexuális bűncselekmény volt.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.