A Rhode Island-i Brown Egyetem hallgatóinak 38 százaléka (2010-ben még csupán 14 százaléka) homoszexuálisnak, biszexuálisnak, queernek, aszexuálisnak, pánszexuálisnak, vagy másnak nevezte magát, ami több mint ötszöröse a nem heteroszexuális felnőttek egyesült államokbeli arányának. 

Leggyakoribb a biszexuális orientáció

közvélemény-kutatást a The Brown Daily Herald, a Rhode Island-i iskola független diáklapja készítette. Nem világos, hány diákot kérdeztek meg a felmérésben. 2022 őszén a Brown egyetemi hallgatóinak száma 7222 volt, és további 3515-en vettek részt a posztgraduális és orvosi programjaiban – adott hírt róla a New York Post.

A Gallup 2022-es közvélemény-kutatása szerint az amerikai felnőttek körülbelül 7,2 százaléka nem heteroszexuálisnak vallotta magát, szemben a 2012-es 3,5 százalékkal.

Amióta a The Herald először végzett felmérést a szexuális irányultságról az egyetemen 2010-ben, a magukat leszbikusnak és melegnek valló Brown diákok aránya több mint felére csökkent, 46-ról 22 százalékra. A más csoportokkal azonosuló tanulók száma viszont megugrott: a biszexuális tanulóké 232 százalékkal, a többi LMBTQ+ csoport pedig 793 százalékkal nőtt – állapította meg a The Herald.

Változó társadalom

Az LMBTQ+ válaszadók közül a biszexuális orientáció volt a leggyakoribb, 53,7 százalékkal. 2010 őszétől 2023 tavaszáig csökkent a heteroszexuális tanulók száma Brownnál, és nőtt a biszexuális diákok száma.

Josephine Kovecses szakértő a The Heraldnak elmondta: ezeket a számokat az elmúlt években egyre nyitottabb társadalmi normák alakították. 

Egyesek azzal érvelnek, hogy a Brown LMBTQ+ diákjainak ugrásszerű növekedése a „társadalmi fertőzés” élő példája egy híresen baloldali beállítottságú iskolában.

Két elmélet létezik: az első szerint a nagyobb tolerancia lehetővé teszi, hogy többen szabadabban kilépjenek a szekrényből, vagy a második, ahogy Bill Maher kijelentette, hogy az LMBT egyszerűen divatos a fiatalok körében. Úgy gondolom, hogy a második elmélet jobban illeszkedik az adatokhoz, és jobban megmagyarázza, miért történt az emelkedés

mondta a The Fixnek júniusban Eric Kauffman, a Londoni Egyetem politológus professzora.

Identitás vagy viselkedés

A Pártosság és Ideológia Tanulmányozó Központ adataira hivatkozva Kauffman elmondta, hogy az LMBTQ+ azonosítás sokkal jobban nőtt, mint a szexuális aktivitás ezekben a csoportokban.

Egy jelenlegi Brown diák úgy érezte, hogy a számok növekedését az LMBTQ+ identitással kapcsolatos megnövekedett társadalmi tudatosság vezérli.

Azt tapasztaljuk, hogy az identitás sokkal gyorsabban növekszik, mint a viselkedés, ami azt jelzi, hogy azok az emberek, akik alkalmanként, nem pedig tartósan vonzódnak az ellenkező nemhez, egyre inkább LMBT-ként azonosítják magukat.

Mások, köztük Sharita Gruberg, az LMBTQI+ Kutatási és Kommunikációs Projekt munkatársa szerint a Z-generáció olyan időszakban nőtt fel, amikor az LMBTQ-identitás körüli megbélyegzés csökkenőben van, és a jogok bővülnek.

Ahogy nő a tudatosság a szexuális irányultság és a nemi identitások sokféleségével kapcsolatban, és ahogy csökken az LMBTQ identitás körüli megbélyegzés, valószínűleg egyre többen vallják magukat LMBTQ-nak

– fűzte hozzá Gruberg.