Növelte támogatottságát a vasárnapi választásokon a 2019-es voksolásokhoz képest az aktuális észt miniszterelnök, Kaja Kallas mögött álló Reform Párt: 37 helyet szereztek meg a 101 parlamenti helyből – írja a Politico.

A második helyen végző szélsőjobboldali Észt Konzervatív Néppártnak (EKRE) 17 parlamenti hely jut, kettővel kevesebb, mint eddig.

A következő kihívás, amellyel Kaja Kallas szembesül, hogy egy erős koalíciót hozzon létre. Ha nem sikerül, az EKRE a képzeletbeli dobogó harmadik fokán végző Centrum Párttal összefogva elorozhatja a kormányzási lehetőséget a választások győztes politikai erejétől – figyelmeztet a Politico.

Kaja Kallas arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy kikkel összefogva alakíthat kormányt a Reformpárt.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy hárompárti koalíció jön létre a szociáldemokratákkal és a kereszténydemokrata-konzervatív Isamaa (Szülőhaza) párttal együtt. A három párt együtt többségi kormányt alkothatna.

Kijev fellélegezhet

A Reformpárt győzelme jó hír Ukrajna számára, hiszen Kaja Kallas mindig is kiállt a háború sújtotta ország mellett. Eddig összességében 370 millió euró értékben segítették Kijevet katonai eszközökkel, köztük javarészt fegyverekkel. Ez Észtország GDP-jének egy százalékát teszi ki.

Ha Ukrajna elesne, a világ más részein is veszélybe kerülne a szabadság. Ha segítjük Ukrajnát a függetlenségért vívott harcában, azzal az összes állam szabadsághoz és demokráciához való jogát védjük, így Észtországét is

- idézi a Euronews az észt miniszterelnököt.