A lengyelországi és csehországi fegyvergyártók, akik Európa egyik legszűkebb munkaerőpiacával szembesülnek, új munkaerő toborzására és képzésére irányuló programokat indítanak vagy bővítenek, miután az ukrajnai háború miatt megugrott a kereslet a termékeik iránt.

A közép-európai fegyveripar a berlini fal leomlása óta a leggyorsabb ütemben gyárt fegyvereket, lövedékeket és egyéb katonai felszereléseket, mivel a vállalatok felgyorsítják a termelést, hogy Ukrajnának szállítsanak, és hogy a védelmi kiadásokat növelő országok globális keresletét kielégítsék.

Ilyen például a cseh lőszer- és tüzérségi lövedékgyártó STV Group, amely megállapodott a legnagyobb üzeméhez legközelebb eső várossal, a Prágától mintegy 200 kilométerre délkeletre fekvő Polickában, hogy a vállalat által finanszírozott lakásokat épít az új alkalmazottak számára – mondta David Hac, a vállalat elnöke a Reutersnek. A cég emellett megkezdte a nyugdíjas dolgozók étkeztetését a menzán, hogy megoszthassák velük, a nemrég újraindított, Ukrajna számára szovjet korszakbeli lőszereket gyártó gépsorokkal kapcsolatos ismereteiket – tette hozzá.

Ez az informális eszmecsere kiváló és azonnali hatással van a termelési folyamatok hatékonyságára, különösen akkor, ha olyan termékek gyártását indítjuk újra, amelyek már hosszú ideje nem készülnek

– ismertette Hac.

A statisztikák nem hazudnak

Az Eurostat adatai szerint a Cseh Köztársaság és Lengyelország büszkélkedhet az Európai Unió egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával, amely júniusban a cseheknél 2,7 százalék volt, ami jóval alacsonyabb az ugyanezen időszak 5,9 százalékos uniós átlagával.

Jiri Hynek, a Cseh Köztársaság védelmi és biztonsági ipari szövetségének (DSIA) elnöke a Reutersnek azt mondta, hogy a munkaerőhiány miatt a termelés Közép-Európából kiszorulhat. Becslése szerint elegendő munkaerővel és anyaggal a cseh vállalatok akár 20 százalékkal is növelhetnék a termelést.

A több mint 160 vállalatot képviselő szövetség szerint az export teszi ki az iparág fegyver- és hadiipari termelésének mintegy 90 százalékát. Ebből Hynek becslése szerint az Ukrajnába irányuló katonai felszerelések szállítása az export 40 százalékát jelenti.

A kereslet növekedésével a fiatalabb, műszaki ismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti igény csak fokozódni fog egy olyan iparágban, amely a folyamatos növekedés érdekében az innovációtól függ.

Ukrán fegyverimportban a topon 

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint 2022-ben az Ukrajnának fegyvert szállító 29 legjelentősebb állam közül Lengyelország és a Cseh Köztársaság a teljes ukrán fegyverimport több mint 20 százalékát adta.

A cseh kormány közölte, hogy az ország 40 milliárd cseh korona (626 milliárd forint) értékben küldött katonai szállítmányokat Ukrajnának a háború első 12 hónapjában. A cseh védelmi minisztérium a Reutersnek konkrét részletek közlése nélkül elmondta, hogy Ukrajna részéről a legerősebb kereslet most a szovjet korabeli fegyverekhez való nagy kaliberű-, a nyugati szabványú tüzérségi- és harckocsi lőszerek, valamint rakétavető gránátok iránt mutatkozik.