Fotókat küldött a Hold túloldaláról a dél-koreai Danuri űrszonda, amely a Hold felszínéről gyűjt adatokat – közölte szerdán a szöuli tudományos minisztérium.

A Danuri űrszonda – hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) –, amely 100 kilométerrel a Hold felszíne fölött kering,

  • március 22-én a Ciolkovszkij-kráterről,
  • március 24-én pedig a Schrödinger-kráterről,
  • és a Szilárd-kráterről készített egy-egy képet nagyfelbontású kameráival.

Ezek az első dél-koreai fotók, amelyek a Hold túlsó oldaláról készültek – számolt be róla a minisztérium és a Koreai Űrkutatási Intézet (KARI).

Holdraszállási lehetőségeket keres az orbiter

A Danuri ezen kívül széles látószögű polarimetriás kamerájával (PolarCam) is készít olyan felvételeket, amelyek segítségével a Hold felszínének összetételét és vulkanikus lerakódásait lehet tanulmányozni.

A Danuri tavaly december 27-én lépett holdkörüli pályára 145 napos útját követően, és az egyhónapos tesztelés után, február 4-én kezdte meg működését.

Missziója alatt, az év végéig hat fedélzeti műszerrel vizsgálja a holdfelszín domborzatát, mágneses erősségét, gammasugárzását és más jellemzőit.

Az orbiter emellett a jövőbeli holdi küldetések lehetséges leszállóhelyeit is keresi.

Az orbiter honlapján élőben lehet követni a Danuri tevékenységét.

Magyarország visszatér az űrbe, nem tréfa

A HUNOR – Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának. A kutatóűrhajós programban nyilvánosságra hozták a négy jelölt személyét is. Bővebben>>>