Beoltják az oroszokat a Dnyeper-gát felrobbantása után megszállt és elöntött városokban, Herszon régióban – írja az ukrán sajtó az Ates ellenállási mozgalom Telegram csatornáján közzétett vasárnapi bejegyzésére hivatkozva.

Arról nincs információ, hogy mi ellen vakcináznak, ez a bizonyíték arra, hogy a megszállók újabb ökológiai terrorcselekményre készülnek

 

– hívta fel a figyelmet az Ates, hozzátéve, hogy Herszon régió ukrán lakosait nem oltják.

A tvn24.pl az ukrán tsn.ua portált idézve azt írja, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban „vegyvédelmi" csapatok belépését rendelte el Herszon régió ideiglenesen megszállt területére, ami „a krími Titan vegyipari vállalat elleni provokáció előkészületeit jelezheti az elcsatolt területen."

Szombaton az Ates ellenállási mozgalom arról számolt be, hogy „informátorai Herszon megye megszállt részének katonai kórházaiból, valamint az elcsatolt Krímből arról számoltak be, hogy naponta sok koleragyanús orosz katonát fogadnak" mióta felrobbantották a Dnyeper-gátat.

A betegség nagy valószínűséggel az oroszok szennyezett vízhasználatának eredményeként terjed

– tette hozzá Ates, megjegyezve, hogy a megszállók nem jutnak hozzá a palackozott vagy szűrt vízhez.

Kép: Reuters

Az ukrán egészségügyi minisztérium felkészül a vízben terjedő betegségek, például a kolerajárvány kitörésére, miután a Nova Kakhovaka gát lerombolása miatt hatalmas mennyiségű víz szabadult fel Herszon régióban – mondta Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter a Politicónak.

Múlt héten az Egészségügyi Világszervezet is aggodalmát fejezte ki az egészségügyi következmények miatt, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint nem lehet alábecsülni a „régió vízellátására, higiéniai rendszereire és a közegészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt hatást".

Hozzátette, 

a WHO nekikezdett a víz által terjesztett betegségek elleni megelőző intézkedések kidolgozásához.

 

Három év után ismét felbukkant a kolera

Három év után először jelentett kolera miatti halálozást Haiti, legalább nyolcan hunytak el a betegségben a kormány szerint. Bővebben >>>