"A NATO főtitkáraként a szövetség nehéz időszakában, egy békés ország elleni indokolatlan és brutális offenzíva idején végzett példaértékű munkája miatt Stoltenberg megérdemli a díjat" - írta Facebook-oldalán Christian Tybring-Gjedde jobboldali képviselő.

Norvégia volt - munkáspárti - miniszterelnöke, a NATO főtitkára "az első pillanatokban megértette, milyen súlyos az orosz agresszió, és mit jelent a kormányzást a demokráciára és a szabadságjogokra alapozó országokra nézve" - tette hozzá a képviselő.

A Nobel-békedíj jelöltjére több tízezren, közöttük valamennyi ország parlamenti képviselői és miniszterei, egykori díjazottak, valamint egyetemi tanárok tehetnek javaslatot.

A jelölések határideje január 31., a Nobel-bizottság öt tagja ezután kiegészítheti a névsort a saját jelöltjeivel a testület első ülésén.

Tavaly Tybring-Gjedde Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt jelölte a Nobel-békedíjra.

2022-ben a Nobel-békedíjat Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz jogvédő aktivistának, az orosz igazságszolgáltatás által betiltott Memorial orosz jogvédő szervezetnek és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központjának ítélték.

2021-ben Tybring-Gjedde Donald Trump akkori amerikai elnököt jelölte a kitüntetésre.

A jelöltek listája titkos, de a jelölőkre nem vonatkozik a titoktartási kötelezettség.

A pakisztáni szenátus elnöke bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelölte a kitüntetésre az ukrajnai háború előtt és alatt a béke érdekében tett erőfeszítéseiért.

A Nobel-békedíj kitüntetettjeinek nevét októberben teszik közzé.