Óriási károkat okoz, és szedi áldozatait az olaszországi heves esőzés, és az annak következtében kialakult áradások. A BBC információi szerint jelenleg kilenc emberről lehet biztosan tudni, hogy meghaltak a rendhagyó időjárási körülmények miatt, de sok az eltűnt is.

Az északi Emilia-Romagna régióban mintegy tízezer embert kellett evakuálni, sokakat helikopterrel mentettek ki háztetőkről.

A hatóságok szerint 14 folyó öntött ki a medréből, és 23 település került víz alá.

Kép: Reuters
Valószínűleg Romagna legrosszabb éjszakáján vagyunk túl. Ravenna olyan károkat szenvedett el, hogy felismerhetetlenné vált

– nyilatkozta Michele de Pascale, Ravenna polgármestere az olasz állami RAI televíziónak.

Kép: Reuters

A Ravennától nem messze fekvő Forli polgármestere, Gian Luca Zattini is drámai helyzetről számolt be az AFP hírügynökségnek. Elmondása szerint városa „térdre kényszerült, elkeseredett és fájdalmai vannak”.

További csapadék várható

Miközben tavaly az elképesztő mértékű szárazság miatt kellett szükségállapotot hirdetni az olasz hatóságoknak, ezúttal éppen ellenkező a helyzet – mutatott rá BBC időjárás-jelentője, Chris Fawkes.

Kép: Getty Images/Anadolu

A szakértő szerint ráadásul a következő hetekben még jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani Olaszországban.

„Ezt a területet a hónap elején szintén özönvízszerű esőzések sújtották, ami áradásokhoz vezetett. Ez telített talajt hagyott maga után, amely most kevésbé képes felszívni az újabb nagy mennyiségű esőt”

– magyarázta.

Kép: Getty Images/Anadolu

Lefújták az F1-es versenyhétvégét is

A héten rendezték volna eredeti tervek szerint az imolai forma-1-es versenyhétvégét is, ám az aktuális körülmények között erre végül nem lesz lehetőség.

Szerdán egyeztettek a szervezők a helyi hatóságokkal, és végül arra jutottak, hogy a nagydíjat le kell fújni.

A szervezők arra jutottak, nem szeretnék, hogy a hétvége során túlterheljék a mentőcsapatokat és elvonják őket az áradásokkal kapcsolatos segítségnyújtástól.