Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon közölte, hogy a fogolycserével újabb százharminc ukrán katona térhet haza orosz fogságból. Hozzátette, hogy a fogolycsere több szakaszban zajlott az elmúlt napokban. Az nem derült ki, hogy hány orosz katona szabadult.

Jermak szólt arról is, hogy a hazatérők között katonák, határőrök, a nemzeti gárda tagjai, tengerészek és az állami határőrség alkalmazottai is vannak.

Kép: Reuters

A most bejelentett csere volt a második nagy fogolycsere az elmúlt héten. Hétfőn Oroszország és Ukrajna közölte, hogy nagyszabású fogolycserét hajtottak végre: 106 orosz hadifoglyot engedtek szabadon 100 ukránért cserébe.

Kép: Reuters

Ukrajna pénteken arról is beszámolt, hogy 82 katonájának holttestét is visszaszerezte az oroszok által ellenőrzött területről.

Halálos csata

Közben az ukrán hadsereg azt közölte, hogy rendkívül véres harcokat vívnak az ukrán és az orosz fegyveres erők a szétzúzott kelet-ukrajnai Bakhmut városában. 

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a Wagner zsoldoscsoport harcosai újabb két területet foglaltak el városban, Moszkva kelet-ukrajnai offenzívájának fő célpontjában.

A Wagner vezette tavaly nyár óta Oroszország kísérletét Bakhmut elfoglalására, ami mindkét fél számára a háború leghosszabb és leghalálosabb csatája volt.

Az elmúlt évtizedekben példátlan véres harcok zajlanak a város agglomerációjának közepén

– mondta Szerhij Cserevátyi, Ukrajna keleti katonai parancsnokságának szóvivője.

„Katonáink a véres és ádáz harcokban mindent megtesznek, hogy »lezúzzák« az ellenséget. Minden nap, a város minden szegletében sikeresen teszik ezt" – mondta az 1+1 televíziós csatornának.

Kép: Reuters

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Wagner-egységek két területet foglaltak el a város északi és déli peremén. Az orosz hadsereg ejtőernyős egységei támogatják az állítólagos előrenyomulást, visszatartva az ukrán erőket a szárnyakon – tette hozzá.

Eredmények nélküli pusztítás

Nagy-Britannia pénteken egy hírszerzési frissítésben közölte, hogy az ukrán csapatok kénytelenek voltak átengedni bizonyos területeket Bakhmutban, mivel Oroszország az előző két napban intenzív tüzérségi tűzzel újabb támadást indított ott.

Kép: Reuters

A háború előtt mintegy 70 ezer lakosú Bakhmut volt Oroszország fő célpontja a téli offenzívában, amely eddig alig hozott eredményt a második világháború óta Európában nem látott intenzitású gyalogsági szárazföldi harcok ellenére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati napi videóbeszédében nem tett említést Bakhmutról, és megismételte Kijev azon szándékát, hogy a lehető leghamarabb csatlakozzon a NATO-hoz. Ukrajnának ehhez azonban hatékony biztonsági garanciákra lenne szüksége

– mondta.