Oroszország kifogyóban van az iráni gyártású kamikaze drónokból – szerepel a brit védelmi minisztérium napi jelentésében, amelyet a független orosz sajtó idéz.

A brit hivatal munkatársai következtetésüket arra alapozzák, hogy február 15. óta nem jelentettek orosz dróntámadást Ukrajnában.

Ugyanakkor a brit védelmi tárca hozzáteszi: Oroszország dolgozhat a projekten, hogy feltöltse megfogyatkozott drónkészleteit.

A britek szerint az iráni kamikaze drónok nem is elsősorban a célpontok megsemmisítésében elért precíz eredményeik miatt hasznosak az oroszoknak. Ezek a harci eszközök inkább azért fontosak az oroszoknak, hogy eltereljék velük az ukrán légvédelem figyelmét a jóval hatékonyabb cirkálórakétákról.

A Shahed 131 iráni gyártmányú kamikaze drónokat az orosz hadsereg tavaly október óta használja aktívan a háborúban: elsősorban ukrán katonai és energetikai létesítmények elleni csapásoknál vetik be ezeket.

Arról már korábban több hír is megjelent, hogy Oroszország és Irán vezetése jelenleg is tárgyalásokat folytat egy lehetséges oroszországi dróngyártó üzem felépítéséről.

 

A tengeri drónok keltenek újabban nagy aggodalmakat

Nagy az aggodalom az orosz tengeri felszíni drónok használatával kapcsolatban, amelyek veszélyeztethetik a Fekete-tengeri polgári hajózást. Mint az ukrán és az orosz médiumok is megjegyezték, az ukrán fegyveres erők korábban nem jelentették, hogy Oroszország tengeri drónokat használna. Egy nappal korábban orosz haditudósítók számoltak be felszíni drónok használatáról. Egy Odessza melletti híd aláaknázásáról tettek közzé egy videót, és azt állították, hogy azt egy haditengerészeti drón támadta meg. A haditudósító távirati csatorna Military Informant felvetette, hogy Moszkva ősszel kezdett ilyen típusú drónok fejlesztésébe, egy, a Krím partjainál talált ukrán drónt véve alapul.