A múlt vasárnapi választáson harmadik helyen végzett Paraguayo Cubas őrizetbe vételét a paraguayi főügyészség rendelte el, a jobboldali politikus jelenleg előzetes letartóztatásban van – számolt be róla Gilberto Fleitas rendőrtiszt egy rádióinterjúban.

Cubas – aki meglepetésre a szavazatok 23 százalékát nyerte el a választáson – Facebook-oldalán élőben közvetítette, ahogy a fővárostól, Asuncióntól 15 kilométerre lévő San Lorenzóban egy hotel előtt őrizetbe veszik.

A Nemzeti Keresztes Párt jelöltje elutasította a választási eredményeket, a szavazatok újraszámolását követelte, és utcára szólította támogatóit. Ennek következtében a választást követően hétfőn összecsapások voltak az asuncióni választási bizottság épületénél, a rendőrök kordont állítottak fel a bíróságnál és gumilövedékekkel tüzet nyitottak a köveket dobáló tiltakozókra.

A hétfői események után 208 embert vettek őrizetbe „a közrend megzavarása és egyéb, a tüntetések során elkövetett büntetendő cselekedetek miatt” – közölte a rendőrség csütörtökön.

A választási megfigyelők szerint minden rendben zajlott

A választáson 27 százalékkal második helyen végzett Efraín Alegre szintén a voksok újraszámolását, valamint az elektronikus választási berendezésekben használt programok auditálását követelte, emellett közösségimédia-oldalán felszólította a hatóságokat „Paraguayo Cubas és az összes bebörtönzött állampolgár szabadon engedésére, akik csupán átláthatóságot követeltek”.

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) nevű regionális politikai koordinációs szervezet, mely megfigyelőként vett részt a választáson, keddi beszámolójában közölte, hogy a megfigyelők tapasztalatai alapján „nincs ok kételkedni a választási eredményekben”. A választást Santiago Pena nyerte meg a szavazatok 43 százalékával.