Somkuti Bálint hangsúlyozta, hogy az oroszországi helyzetről nem egyszerű tájékozódni: két forrás van. Az egyik a hivatalos, ami, akárcsak a szovjet időkben, nem túl sokat mond, a másik a hadibloggerek, akik úgy tűnik, jól ismerik és le is írják a fejleményeket, természetesen a pontos kép egy ilyen helyzetben amúgy is nehezen állítható össze.

Ami biztos

Amit biztosan tudni lehet az, hogy Prigozsin erői elfoglalták Rosztov na Donu városát, és lezárták a Voronyezs körüli autópályákat. Utóbbinak a háború szempontjából kicsi a jelentősége a szakértő szerint, mivel a szállítások elsősorban vasúton folynak. Az is biztos, hogy Prigozsin találkozott két orosz tábornokkal, és tárgyalások folytak, esetleg folynak.

Prigozsin motivációja és lehetőségei

Prigozsin azt hangoztatja, hogy célja a legfelső hadi vezetés, Geraszimov és Sojgu leváltása, ugyanakkor ez önmagában nem tűnik logikusnak, mivel gyakorlatilag kizárt, hogy Putyin engedne, meglépné ezt, majd újra békés viszonyt alakítana ki Prigozsinnal. Ez azt jelenti, hogy fegyveres lázadással, minden törvényt megszegve zsarolható az elnök, ami nyilván elfogadhatatlan számára. 

Egyúttal felmerül a kérdés, hogy miért most lépett Prigozsin. Elképzelhető, hogy helyzetét tarthatatlannak találta és előre menekült, de Somkuti Bálint szerint az sem kizárható, hogy Putyin rászervezett a dologra, mivel jó lehetőség adódik így arra, hogy mind Prigozsinnal, mind a hadsereg vezetésével leszámoljon. A hadsereg ugyanis az egyetlen tényező Oroszországban, amely még független Putyintól.

A muzsikok Hofi Gézája

Ami még tény, az Putyin beszéde, ami a szakértő szerint csalódást okozott, mivel nem volt igazán konkrét. Felelősökről általánosságban beszélt, csak annyit mondott, hogy az érintetteket megbüntetik, amiért az 1917-es hasonló lázadást szerveznek. Az 1917-estől ugyanakkor a szakértő szerint annyiban eltér a helyzet, hogy Prigozsin népi támogatottsága nem jelentős, úgy lehet tekinteni, mint ő az orosz muzsikok Hofi Gézája.

Két forgatókönyv

A történész szerint így egyértelmű győzelmének bizonytalan az esélye, valószínűbb, hogy ha Putyin nem kerekedik felül, akkor polgárháborúba torkollik az esemény. Somkuti Bálint szerint ez Ukrajna egyetlen esélye arra, hogy tényleges győzelmet arasson a háborúban, hisz a zűrzavaros időben nem tudnak hatékonyan harcolni az oroszok. 

Ha viszont Putyinnak sikerül úrrá lenni a helyzeten és leveri a lázadást, akkor hatalma korlátlanná válik, ami számára egyszerűsíti a helyzetet Oroszországban. Ez önmagában az ukrajnai háború szempontjából nem jelentene feltétlenül nagy változást, hisz a nem megfelelően kiképzett és felszerelt hadsereg átalakítása nem megy egyik napról a másikra.