Vlagyimir Putyin orosz elnökre egy több millió dolláros horgászvilla vár Finnországban – számolt be róla a The Insider. Az elhagyatott nyaraló a délkelet-finnországi Saimaa-tó partján található, és Putyin közeli barátja építtette több mint 1,1 milliárd forintért.

A villa háromszintes, borospincével, mélygarázzsal, szaunával, úszómedencével, biliárdszobával, irodával és nyolc mellékhelyiséggel büszkélkedhet.

A lap szerint teljesen soha nem készült el a ház.

Ne nyúljatok ezekhez a dobozokhoz az engedélyem nélkül!

– állt az üzenet oroszul egy kartondobozon az üresen álló házban.

Az építkezés tele volt problémákkal, a munkásokat rendszeresen le kellett cserélni, mert a bérek és a munkakörülmények miatt folyamatosan elmentek. Néhány finn munkás is megtagadta, hogy a házon dolgozzon – írja a lap.

A villát nem Putyin fizette, hanem Viktor Khmarin, az orosz elnök régi osztálytársa, aki jelenleg az orosz vezető mellett lobbizik. Khmarin a Forbes adatbázisa szerint Oroszország legnagyobb vízerőművének vezérigazgatója és nem mellesleg Putyin unokatestvérének a felesége.

A The Insider szerint a férfi azért építtette a házat, hogy Putyin több időt töltsön vele.

  • 189 millió forintot fizetett a főépületért,
  • 76 milliót egy biztonsági házért,
  • 151 millió forintot csak az építőanyagokra,
  • plusz ezeken felül egy fahidat, utat és egy horgászházat is fel kellett húzni.

Az építkezés azért maradhatott annyiban, mert Putyin nem akar már horgászni

Putyin találkozója alatt az orosz biztonsági szolgálatok névtelenséget kérő forrása szerint Khmarin egyik segítője érkezett a villához és felszólította az építőmunkásokat, hogy hagyják abba a munkát, mivel „Putyint már nem érdekli a finnországi horgászat”.

Khmarin később veszteségként írta le a házat, miután nem talált rá vevőt.

A horgászvilla a hírek szerint közel van a Villa Segrenhez, egy másik, a Finn-öbölben található ingatlanhoz, amelyet Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető állítása szerint Putyin nyaralóhelyként használ.

A térképen jól látható, hogy a Saimaa-tó milyen közel van a finn-orosz határhoz – lehet, hogy Khmarin is ez alapján választott.

Kép: Google Maps

Részleteket árult el a Kreml Putyin hasonmásáról

A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dublőrje van, aki a nyilvános szerepléseken helyettesíti.