Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben látta vendégül Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezért, néhány nappal azután, hogy a parancsnok rövid ideig tartó lázadást vezetett ellene – közölte hétfőn egy magas rangú kormányszóvivő az AP News-zal.

A háromórás találkozóra június 29-én került sor, amelyen Prigozsin és a Wagner-csoport parancsnokai is részt vettek

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Putyin értékelte a Wagner harctéri tevékenységét az ukrajnai fronton, ahol a zsoldosok az orosz csapatok mellett harcoltak, és magát a felkelést is átbeszélték.

A Wagner-csapatok Peszkov szerint újra hűséget fogadtak Putyinnak.

Putyin gyengébb lehet, mint azt sokan gondolták

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérnek sikerült megingatnia Vlagyimir Putyin rezsimjét, Vlagyimir Putyin botladozik és gyengébb lehet, mint gondoltuk, amiért a száműzött Prigozsint visszaengedte Oroszországba a lázadás után. Bővebben >>>

Hazaárulóból újra hűséges jóbarát

Prigozsin a múlt hónapban még csapatokkal indult Moszkvába, hogy követelje a védelmi miniszter leváltását. Bár Vlagyimir Putyin a lázadás kibontakozásakor Jevgenyij Prigozsint árulónak nevezte, a zsoldosfőnök elleni büntetőeljárást később ejtették, akinek sorsa továbbra is tisztázatlan.

A találkozó szokatlanságát fokozta, hogy Putyin elnök egészen a közelmúltig tagadta, hogy bármilyen kapcsolat lenne az állam és Prigozsin magánhadserege között.

Bár a zsoldosok nem hivatalosan harcolnak Oroszország oldalán, a Wagner-csapatok nyíltan kiállnak az orosz érdekek mellett, valamint létfontosságú szerepet játszottak Bahmut elfoglalásábanháború leghosszabb és legvéresebb csatájában.

A háború alatt azonban Prigozsin végig bírálta az orosz katonai vezetés döntéseit, ami feszültséget okozott a Kremllel, végül pedig az ellentétek június 24-én fegyveres lázadásban csúcsosodtak ki, amikor harcosait Oroszországba vezette.

Putyin elnök tekintélye megingott

A lázadás súlyosan meggyengítette Putyin tekintélyét, bár Prigozsin azt állította, hogy a felkelés nem az elnök ellen irányult, hanem Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok katonai főnökök eltávolítását célozta. Prigozsin azután vetett véget a lázadásának, hogy megegyeztek vele, Belaruszba mehet. 

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közzétett egy videót, amelyen Geraszimov látható – a lázadás óta először.

Napokkal a lázadás után Alekszandr Lukasenka belorusz elnök közölte, hogy Prigozsin Belaruszban tartózkodik, majd ehhez képest a múlt héten már azt mondta, hogy a zsoldosfőnök Oroszországban van, míg zsoldosai a táboraikban maradtak egy kis pihenés erejéig.

Elmentek szabira a Wagner zsoldosai, másik országba költöznek

Augusztus elejéig szabadságra küldte a zsoldosait Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója a június végén kudarcba fulladt lázadás után – közölte egy orosz újságíróval Anton Jelizarov, a Wagner csoport egyik parancsnoka szombaton. Bővebben >>>