A romániai statisztikai hivatal adatai szerint 2022-ben alig több mint 170 000 csecsemő született Romániában, míg 2021-ben közel 200 000 – számolt be a román sajtó.

Ezen belül is szembetűnő, hogy szomszédunknál a házasságon kívül született gyermekek száma vidéken magasabb, mint a romániai városokban. Sőt, több olyan megye is található az országban, ahol a falvakban a házasságon kívül született gyermekek aránya meghaladja az 50 százalékot.

A városban élő romániai párok több mint 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem gondol a gyermekvállalásra, nem szeretne gyermeket. Itt az anyagi nehézségeket jelölték meg egyes számú indokként, ezen belül is a munkahelyük megtartásával kapcsolatos kételyeket.

Az adatok azt mutatják, hogy Romániában 1992 óta folyamatosan nő azon gyermekek száma, akiknek a szülei nem házasok. Ezeknek az újszülötteknek az aránya az akkori 15 százalékról 20 százalékra emelkedett 2020-ra. A legtöbb nem házasságba születő gyermek édesanyja 25 év alatti Romániában (60 százalék).

(Munteanu Malina Ottilia)