Az orosz lakosság nem véletlenül nagy rajongója a dollárnak, és próbál dollárt szerezni, ha van rá lehetősége. Igencsak árulkodó adat, hogy az orosz keresőmotorok szerint az oroszok hagyományosan egyik leggyakoribb kérdése, amit beütnek a keresőbe, hogy „mennyiért és hol lehet dollárt váltani?”

Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmi műhelyében most biztosan nincs sok ok az örömre, ahogy a lakosság sem lehet túl boldog, mert az orosz fizetőeszköz lélektani határt ért el hétfő reggelre.

A RIA Novosztyi beszámolója alapján ugyanis a dollár árfolyama 2022 márciusa óta most először haladta meg a 100 rubelt.

Az amerikai valuta orosz idő szerint 9 óra 10 perckor 72 kopejkával 100,15 rubelre emelkedett. Az euró 74 kopejkával 109,52 rubelre, a kínai jüan árfolyama hét kopejkával 13,77 rubelre emelkedett.

Minden azt jelenti, hogy mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a rubel még sosem volt ennyire gyenge. Vagyis az orosz központi bank hiába próbálta megállítani a zuhanást, hogy az év végéig leállította a devizavásárlást az orosz piacon.

Korábban Makszim Oreskin orosz elnöki tanácsadó az orosz gyengülés okaként a puha monetáris politikát jelölte meg.

A rubelár az év eleje óta közel 25 százalékot gyengült a dollárral szemben, így 2023 eddig leggyengébben muzsikáló valutái közé kerül az argentin peso és a török líra társaságában.

Összeomlott a rubel

Nagyot zuhant a rubel a hónap folyamán felgyorsítva a közel egy éve tartó folyamatot. Az ok fundamentális: csökkenő export, növekvő import, óriási háborús költségek, benne nagy súllyal a fegyverimport attól a kevés országtól, akik eladnak nekik. Bővebben --->