Mivel a pártok túlnyomó többsége támogatja, a finn parlament minden bizonnyal megszavazza a csatlakozást, és elfogadja az alapdokumentumokat. Az Észak-atlanti Szerződés és az Ottawai Egyezmény tartalmazza egyebek között a kollektív védelemre vonatkozó garanciákat, amelyek a NATO-tagállamokat ért külső támadás esetén lépnek életbe.

Helsinki NATO-csatlakozása innentől kezdve

csak és kizárólag Törökország kezében van

- mondta Sauli Niinistö államfő. 

Finnország Svédországgal együtt szeretne felvételt nyerni a NATO-ba. A csatlakozásukról szóló jegyzőkönyveket valamennyi NATO-tagországnak jóvá kell hagynia.

Mivel Törökországnak fenntartásai vannak Svédország terrorellenes fellépésével, Ankara egyelőre halogatja a ratifikálást.

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

Sanna Marin még novemberben, a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik Orbán Viktorral, tisztázni akarja, hogy a NATO-csatlakozás jóváhagyásának késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó, 7,5 milliárd eurónyi uniós támogatást.

A magyar miniszterelnök erre reagált a Twitteren:

"Igaz barátok között nincs szükség tisztázásra, Magyarország soha nem kötött és nem is fog más ügyeket kötni az EU-s támogatásokhoz. Ugyanez igaz többek között Finnország NATO-csatlakozására is. A magyar kormány támogatja a csatlakozást, és az Országgyűlés napirendre fogja tűzni a ratifikációt, amint megkezdődik a 2023-as ülésszak."

Sauli Niinistö a parlamenti szavazás után azt mondta, hogy a február 28-i döntés egyértelmű kinyilvánítása lesz annak, hogy Finnország a NATO tagja akar lenni. 

Azt is értésre adta, hogy Helsinki akkor is előrehalad a csatlakozás útján, ha Törökország csak a finn jegyzőkönyvet ratifikálja, a svédet nem.

Nem akarjuk és nem is tudjuk visszavonni a csatlakozási kérelmünket

- fogalmazott.

Csütörtökön Ankarában járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és kijelentette: eljött az ideje jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát.