Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap közölte, hogy felmentését kérte az elnöktől, miután miniszterek lemondása meggyengítette a szeptemberi választások előtt ügyvivő kabinetjét.

Heger még vasárnap találkozik Zuzana Caputová köztársasági elnökkel, akinek jogában áll új ügyvezető miniszterelnököt kinevezni, írja a Reuters.

Heger az ellenzék felszólításával szembesült, hogy a szeptemberben tartandó előrehozott választásokig egy technokrata kormány vezesse a közép-európai országot.

Úgy döntöttem, hogy kérem az elnököt, hogy vonja meg a hatalmamat, annak érdekében, hogy egy technokrata kormánnyal megpróbálja stabilan és békésen demokratikus parlamenti választásokhoz vezetni Szlovákiát

– mondta egy televíziós sajtótájékoztatón.

A kormánykoalíció tavaly szeptemberben vesztette el többségét, amikor a liberális SaS párt kilépett, és később azzal vádolta a kormányt, hogy nem tesz eleget az emberek megsegítésére az energiaköltségek miatt, amelyek tavaly európai rekordot döntöttek.

Más európai államokhoz hasonlóan Szlovákia is kifizetéseket nyújtott a háztartásoknak és a vállalatoknak, hogy enyhítse a magas energiaköltségek és a szélesebb körű infláció hatásait.

Történelmi pillanat: magyar lehet Szlovákia miniszterelnöke

Könnyen lehet, hogy húsvét után nagy változások lesznek a szlovák belpolitikában: ha Zuzana Čaputová államfő napokon belül visszahívja Eduard Heger megbízott kormányát. Az sem kizárt, hogy magyar kormányfője lesz az országnak, a mostani jegybank-alelnök személyében. Bővebben>>>