A 2008-2016 között hivatalban lévő Ma Jing-ceou az első volt tajvani elnök, aki Kínába látogat azóta, hogy a Kínai Köztársaság legyőzött kormánya 1949-ben a kommunistákkal vívott polgárháború végén Tajvanra menekült. Látogatására a fokozott feszültség közepette kerül sor, mivel Peking politikai és katonai eszközökkel próbál nyomást gyakorolni a demokratikusan kormányzott Tajvanra, hogy az fogadja el a kínai szuverenitást – írja a Reuters.

A Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Párt nem érti, hogy Ma Jing-ceou miért éppen azután látogat el Kínába, hogy vasárnap Peking elvágta Tajvan diplomáciai szövetségesét, Hondurast, így a szigetnek már csak 13 országgal vannak hivatalos diplomáciai kapcsolatai.

A kelet-kínai Nancsing városában, a Szun Jat-szen mauzóleumban tett felszólalásában, ahol az utolsó kínai császár 1911-es megdöntéséért és a köztársaság bevezetéséért ünnepelt férfiú nyugszik, a tajvani exelnök méltatta Szun tetteit.

A Tajvani-szoros mindkét oldalán élő emberek kínaiak, és mindketten a Jen és a Sárga császár leszármazottjai

– mondta Ma a hivatala által biztosított kommentárokban.

Az exelnök kínainak érzi magát, a tajvaniak többsége nem

Ma Jing-ceou úgy fogalmazott, amely kínai etnikumú embereket jelent, nem pedig nemzetiségükre utalt. A Jen és a Sárga császárok leszármazottjai a kínai emberek közös ősére utaló kifejezés.

A felmérések szerint a tajvaniak többsége már nem vallja magát kínainak.

Szun Jat-szent hivatalosan még mindig a Kínai Köztársaság atyjának tekintik, amely továbbra is Tajvan hivatalos neve. Szunt a kommunista párt is dicsőíti a Csing-dinasztia megdöntéséért, de a pekingi és a tajpeji kormány nem ismeri el egymást.

Ma Jing-ceou látogatása része annak a kapcsolatfelvételnek, amelyet Tajvan fő ellenzéki pártja, a Kuomintang folytat Kínával a feszültségek csökkentésének reményében. A párt hagyományosan a Kínával való szoros kapcsolatokat támogatja, de azt határozottan tagadja, hogy Peking-párti lenne.

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven többször is felajánlotta, hogy tárgyalásokat folytat Kínával, de ezt elutasították, mivel Kína szeparatistának tartja őt. Caj szerint csak a tajvani nép dönthet a jövőjéről.

Őszintén reméljük, hogy a két fél együtt fog dolgozni a béke érdekében, elkerülve a háborút, és törekedve Kína újjáélesztésére. Ez a kínai nép elkerülhetetlen felelőssége a szoros mindkét oldalán

–  zárta mondandóját Ma Jing-ceou, ismét egy olyan kifejezést használva, amely a kínai népre mint etnikumra, nem pedig mint nemzetiségre utal.  Ma a tervek szerint a mostani látogatása során nem találkozik magas rangú kínai vezetőkkel. Ő és Hszi Csin-ping kínai elnök 2015-ben Szingapúrban találkoztak utoljára.