A tornádók a legsúlyosabb károkat Arkansas államban okozták, ahol Wynne városban négyen életüket vesztették, számos épület összeomlott; a tűzoltók szombaton a kidőlt fák okozta úttorlaszokat próbálták megszüntetni. Tornádó csapott le pénteken az állam fővárosára, Little Rockra is, ahol egy ember halt meg, és mintegy 25-en megsérültek, közülük többen válságos állapotban vannak – közölték a hatóságok.

Helyszíni beszámolók alapján a forgószél először a város nyugati részén pusztított, elhaladt egy bevásárlóközpont felett, majd a város északi részén és a környező településeken okozott súlyos károkat. A város kórházai a legmagasabb készültségi fokozatban működnek, és az állam kormányzója, Sarah Huckabee-Sanders közölte, hogy a Nemzeti Gárda száz emberét mozgósították.

  • A legsúlyosabban érintett Arkansasban 90 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgálattás, Oklahoma államban több 30 ezren maradtak áram nélkül, és kimaradások voltak Iowa, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államokban is.
  • Indiana állam déli részén három ember halt meg, többeket pedig eltűntként tartottak nyilván helyi idő szerint szombat reggel a viharokkal összefüggésben.
  • Az Illinois állambeli Belvedere koncerttermében, az Apollo Theatre-ben 260 ember gyűlt össze egy heavy metal-koncerten, amikor a tornádó miatt lezuhant a mennyezet; egy ember meghalt, 28-an megsérültek.
  • Kansas államban a szélvihar által táplált tüzek miatt El Dorado településen pénteken többeket ki kellett menekíteni otthonukból, köztük egy általános iskola 250 tanulóját.
  • Oklahomában a heves szél gyorsan terjedő bozóttüzeket okozott.

A Egyesült Államok középső részén kialakult viharzóna miatt összesen 85 millió ember lakóhelyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Múlt héten vasárnap Mississippi állam nyugati részén több mint húsz ember halt meg, a legkomolyabb pusztítást Rolling Fork kisvárosban okozta a tornádó, amely óránként 320 kilométeres maximális széllökésekkel járt, és szinte teljesen megsemmisítette a település egyes részeit. Alabama államban a múlt heti viharokban egy ember vesztette életét.

Kaliforniában a héten folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás. Sierra Nevada hegyvidékén minden idők egyik legcsapadékosabb telén vannak túl. A térség keleti részén elterülő Mamut-hegységben rekordmennyiségű – 17,6 méternyi – hó hullott az idén átlagosan, miután kedden délután újabb 70 centiméternyi friss hó esett. A hegység legmagasabb csúcsán, 3369 méteren a 22 métert is meghaladta az összes hó mennyisége november eleje óta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport