A városállam a nagyközönség számára tiltott terület, különösen éjszaka, ezért is különös és egyedinek mondható az eset, hogy valakinek sikerült engedély nélkül behatolnia a Vatikánba.

Betörte, majd áthajtott a Vatikán kapuján egy autó, amelyet egy férfi beszámíthatatlan állapotban vezetett. Elszáguldott a svájci őrök mellett, be a palota udvarára, ezután megállították a sofőrt és a vatikáni gárda elfogta.

A vatikáni csendőrök lövést adtak le a száguldó autó első gumiabroncsaira, miután nekiment a kapunak, de a járműnek sikerült folytatni az útját

– közölte a vatikáni sajtóiroda a The Guardian szerint.

Nagyon ráfeküdt a biztonságra a Vatikánt védő testőrség

A világ legkisebb, mindössze 0,44 négyzetkilométer területű államát és annak vezetőjét elit katonai alakulat őrzi, a Svájci Gárda már 1506 óta védelmezi a mindenkori pápát és az Apostoli Palotát. A testőrség a reneszánsz óta folyamatosan megújulva alkalmazkodik a kihívásokhoz, veszélyekhez és a technológiai fejlődéshez, hogy a modern korban is sikerrel lássa el a feladatát. Bővebben>>>

Súlyos testi és lelki elváltozást határoztak meg

Miután az autó elérte az Apostoli Palota udvarát, a sofőr kiszállt, és a vatikáni csendőrök azonnal letartóztatták.

A Vatikán szerint a sofőr körülbelül 40 éves, és „súlyos pszichofizikai elváltozás” jellemezte. A vatikáni laktanyában tartották fogva.

Nem lehetett tudni, hogy Ferenc pápa a közelben tartózkodott-e az incidens ideje alatt, amely este 8 óra után történt a Szent Anna kapunál, a Vatikáni Állam egyik fő bejáratánál, Róma szívében.

A pápa a Vatikánváros másik oldalán, a Szent Márta-házban lakik, ahol ebben az esti órában általában éppen vacsorázni szokott, majd a szobájába vonul vissza.

Óriási a készültség Zelenszkij vatikáni látogatása miatt

Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe Rómában. Bővebben>>>