A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren.

Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot” – hangoztatta az orosz elnök.

Több ezer katona előtt elmondott beszédében Putyin hangsúlyozta, hogy

Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ.

 

Kijevbe látogatott az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen az Ukrajna ellen indított orosz hadművelet tavaly februári kezdete óta ötödik alkalommal érkezett Kijevbe. Legutóbb februárban járt ott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével együtt. A korábbiaktól eltérően utazását ezúttal előre bejelentették. Von der Leyen jelképes napon érkezett Kijevbe. Az Európai Unió május 9-én ünnepli az Európa-napot: 1950-ben ezen a napon jelentette be Robert Schuman korábbi francia külügyminiszter és miniszterelnök az Európai Szén- és Acélközösség létrehozásának tervét, amely a mai Európai Unió elődje lett. Oroszország pedig május 9-én a náci Németország felett aratott győzelmére emlékezik, hagyományosan a moszkvai Vörös téren rendezett díszszemlével.