Egy ellentmondásos törvény „feltételek nélküli visszavonásáról” döntött Georgia kormánya – írja a Politico a kabinet csütörtöki sajtóközleménye alapján.

Az ország élén álló politikusok azt követően döntöttek így, hogy kedden és szerdán ezrek vonultak a főváros, Tbiliszi utcáira, szembeszállva a vízágyúkkal és könnygázzal felszerelkezett rendőrséggel. A tüntetők EU-zászlókat lengetve követelték, hogy vonja vissza a kormány az „orosz törvényt”.

Az emlegetett rendelettervezet arra kötelezett volna minden szervezetet, hogy külföldi ügynökökként regisztráljanak abban az esetben, ha a finanszírozásuk több mint 20 százaléka külföldről származik.

Sokan azzal a kritikával illették a georgiai kormányt, hogy az új törvény megalkotásakor Vlagyimir Putyin orosz elnöktől nyertek ihletet. A Kreml 2012-ben vezetett be hasonló szigorításokat az oroszországi civil szervezetekre vonatkozóan, tavaly júniusban aztán az orosz parlament alsóháza újabb korlátozásokat szavazott meg a „külföldi befolyás alatt álló” személyeket és szervezeteket érintően.

Salome Zourabichvili georgiai elnök, aki az Egyesült Államokban tartózkodott a tüntetések keddi kitörésekor, kijelentette, a rendeletet Moszkba mondta tollba a tbiliszi kormánynak. Az államfő elmondta, ha elé került volna a törvénytervezet, nem írta volna alá.

A rendeletet kritizálta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is, hangsúlyozva, hogy visszalépést jelentett volna a bevezetése Georgia számára, ráadásul az uniós értékrenddel egyáltalán nem lett volna összeegyeztethető. Az ország tavaly márciusban jelentkezett a hivatalos uniós tagjelölti státuszra, ám ezt egyelőre nem kapta meg, ehhez először számos reformot be kell vezetnie a georgiai vezetésének.

A kormányzó Georgiai Álom párt úgy kommunikálta a rendeletvisszavonást mint egy „hazugsággépezet” munkájának a gyümölcsét. Meglátásuk szerint egyes szervezetek és politikai erők el tudták érni, hogy a társadalom negatív megvilágításban lássa ezt az egyébként „átláthatósági szempontok miatt” létrehozott törvényjavaslatot.