Az Európa egyesítéséhez tett hozzájárulásért adományozott díjat a németországi Aachen városában adják át május 14-én, idei kitüntetettje pedig „Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és az ukrán nép”.

A Nagy Károly-díj

A Nagy Károly-díjat (Karlspreis) évente egy aacheni polgárokból álló független bizottság adományozza azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő módon járultak hozzá Európa egyesítéséhez. Az első díjat 1950-ben ítélték oda Richard Coudenhove-Kalerginek. A díjazottak között van Horn Gyula (1990) és Konrád György (2001) is, 2002-ben pedig rendhagyó módon nem egy személy, hanem a közös pénz, az euró részesült a díjban.

A mostani lehet Volodimir Zelenszkij első látogatása Németországban az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta. Személyes jelenléte azonban a háborús helyzettől függ, és ha nem utazik, akkor videokapcsolaton keresztül vesz részt a díjátadón.

Az aacheni rendezvényen a tervek szerint Olaf Scholz német kancellár mond megnyitó ünnepi beszédet.

A Károly-díjat május 18-án kellene átadni, de mivel ekkor a német kancellár a G7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt Japánban, az ünnepséget néhány nappal előrehozták.

Tavaly a Károly-díjat fehérorosz ellenzéki aktivisták, Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Zepkala és Marija Kalesznyikava kapták meg.