Varsóba látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, hogy köszönetet mondjon a fegyveres támogatásért, valamint azért, hogy több millió ukrán menekültet fogadott be Lengyelország a háború kezdete óta.

Múlt hónapban Lengyelország jelezte, hogy négy MiG-29-es vadászrepülőket küldenek Ukrajnának. Az első hétfőn már meg is érkezett.

Látogatása során Andrzej Duda lengyel államfő a legnagyobb lengyel kitüntetésnek számító Fehér Sas-renddel tüntette ki az ukrán elnököt – írja a CNN.

„Maga, Volodimir, egy rendkívüli ember. Nem sokkal azt követően, hogy bizalmat szavaztak Önnek az állampolgárok, máris egy olyan egyedülálló kihívás előtt állt, amelyet senki nem láthatott előre” – jelentette ki a lengyel elnök, hozzátéve, kétség sem fér hozzá, hogy Volodimir Zelenszkij vezényletével megszabadulhat Ukrajna az orosz agressziótól.

Ukránok milliói találtak menedékre Lengyelországban, akik otthon érezhetik itt magukat. Ezért pedig az egész lengyel nemzetnek szeretnék köszönetet mondani, különösen az első napokban és hetekben nyújtott segítségért, amely kritikus időszakban érkezett

– mondta az Andrzej Dudával közösen tartott sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök lengyel útja során találkozik lengyel vállalatok képviselőivel, önkéntesekkel és az Ukrajnával határos városok polgármestereivel.

Nem fogadta azonban mindenki örömmel az érkezését: Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter éppen az ukrán elnök látogatásának napján mondott le. Arra hivatkozott, hogy nem tudja betartani a közelmúltban az egyre dühösebb gazdáknak tett ígéretét, vagyis rávenni Brüsszelt, hogy szüntesse meg az ukrán gabona vámmentességét és vezessen be ismét importkorlátozásokat.