Az Európai Bizottság eredeti javaslatával ellentétben - amely a kérdéses forrásokat csak 2022-2024 között tette volna elérhetővé - a most elfogadott megállapodás szerint már az elkövetkező két évben kifizetésre kerülhet az a mintegy 8 milliárd euró összegű EU-forrás, amelyet az újonnan bevezetésre kerülő Next Generation alapból vidékfejlesztésre szántak.

A Takarékbank elemzőinek becslése szerint Magyarország esetében ez a következő két évben nagyságrendileg 90 milliárd forint felhasználható támogatási forrást jelent. A forrás jelentős részben az ágazat versenyképességét és hatékonyságát növelő, illetve az eco-scheme-ek (a zöldítés helyébe lépő új típusú környezet- és klímavédelmi vállalások) teljesítésére való felkészülést elősegítő - például precíziós és/vagy digitális eszközök beszerzését célzó - beruházásokra fordítható.

Már jövőre utalnak 30 százalékot

Mezei Dávid, a Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: az összeg mintegy 30 százaléka 2021-ben, míg a fennmaradó 70 százalék pedig 2022-ben lesz lehívható. A megállapodás részeként rögzítették, hogy az összeg legalább 37 százalékát klíma- és környezeti célokra - például biogazdálkodás vagy állatjólét - kell felhasználni. Fontos kitétel, hogy az egyes tagországok nem használhatnak a jelenlegi vidékfejlesztési programjaikban környezeti célokra allokált forrásaránynál kevesebbet, ami azt jelenti, hogy amennyiben a jelenlegi vidékfejlesztési programban jóváhagyott arány magasabb, mint 37 százalék, akkor a tagállam a Next Generation EU forrásból is legalább ugyanolyan arányban köteles a fenti célokra költeni.

Így segítik a gazdákat

A szakember emlékeztetett arra a másik fontos feltételre is, amely szerint az összeg 55 százalékát a fiatal gazdák elindulására, valamint a gazdák- és élelmiszeripari vállalkozások válságállóságának fokozására, a fenntartható gazdálkodást, digitális fejlesztést szolgáló beruházásokra kell fordítani. A KAP vidékfejlesztési finanszírozási gyakorlatától eltérően ezek a források 100 százalékban EU forrásból lesznek kifizetve, azaz nincs szükség társfinanszírozásra a tagországok részéről. A támogatás intenzitása akár 75 százalékos is lehet (szemben a vidékfejlesztési beruházási támogatásokra jellemző 50 százalékkal), a fiatal gazdáknak az uniós vidékfejlesztési rendeletben rögzített 70 ezer eurós támogatási plafonját pedig 100 ezer euróra növelik.

Az elfogadás után januárban lép életbe az új támogatás

A Takarékbank szakértői megjegyzik, hogy a jelenlegi magyar vidékfejlesztési programban az induló fiatal gazda támogatás összege 40 ezer euró, illetve annak megfelelő forintösszeg, azaz a döntéshozó - feltehetően amiatt, hogy minél több, a generációváltást elősegítő sikeres pályázat legyen támogatható a rendelkezésre álló forráskeretből - most sem használja ki az uniós szabályozás nyújtotta támogatási plafont. Az elemzők szerint elképzelhető, hogy ez a gyakorlat a megemelt támogatási maximum összeg esetén sem változik. A jogszabály szövege hamarosan beépül a KAP átmeneti rendeletébe, ezt követően megtörténik az Európai Parlament és a Tanács általi végső jóváhagyás, amely menetrend szerint 2021. január 1-vel lép életbe.