Tovább döntené önmaga felé a Fidesz-KDNP a 2022-es parlamenti választás pályáját, legalábbis egy olyan független képviselői módosító javaslatot támogattak az igazságügyi bizottságban, amely az eddigieknél is szűkebbre szabná az ellenzéki erők mozgásterét. Ezúttal is az országos lista állítását nehezítené Volner János módosítója, amely szerint legalább 14 megyében és Budapesten legalább 71 egyéni választókerületi jelölt állítása kellene az országos pártlistához - adta hírül a telex.hu.

Két hete Varga Judit igazságügyi miniszter állt elő ugyanezen ötlet lájtosabb verziójával, a november 10-én éjfél előtt egy perccel benyújtott módosítójában még legalább 9 megye és Budapest, illetve legalább 50 egyéni jelölt szerepelt. Úgy fest, ezt a változatot nem találták elegendőnek a hatékony ellenzéki összefogás ellehetetlenítéséhez.

A Varga-féle módosítás alapján még befért volna 2 ellenzéki lista 53-53 egyéni jelölttel, ám a mostani javaslattal ezt már nem lehet kivitelezni anélkül, hogy az ellenzéki képviselőjelöltek ne rivalizálnának egymással is - kalkulál a telex.hu.