Az Új Nemzedék Központ (ÚNK) TÁMOP keretében 3,3 milliárd forintot kapott, majd ehhez még tavaly ősszel 5 milliárdos támogatást nyert el. Az ÁSZ márciusban megjelent közleményében, azt írta, hogy az ÚNK 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége számvevőszéki ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére - idézte a 444.hu-t a Portfolio.

A Bizottság kérésére az Irányító Hatóság (IH) elmondta, hogy a projekt "szolgáltatások széles skáláját fedi", többek között a képviselő által emlegetett kommunikációs tevékenységet is. Ezzel összefüggésben "az irányító hatóság szabálytalansági eljárást indított a projekt keretében végzett közbeszerzési tevékenységgel kapcsolatban". Az eljárás 2015. november 12. óta fellebbezési szakaszban van, és az ügyben az illetékes központi beszerzési testületnek kell döntenie.

Ujhelyi által felvetett ügyben "a Bizottság felkérte hazánkat, hogy szolgáltasson információkat a felvetett kérdésekről". Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő az ÚNK ügyében kérdéseket tett fel a Bizottságnak, melyben érdeklődött, hogy vizsgálja-e a projektek megvalósulásának és lebonyolításának körülményeit, illetve megfelelőnek tartja-e az átláthatóságot és a szabályszerűséget. Továbbá a képviselő rákérdezett a 310 milliós kommunikációs tevékenységre folyósított pénzre is, melyet Kuna Tibor és cége, a Young&Partners kapott meg arculattervezésért és kampányokért.

A TÁMOP által pénzelt programok felügyelete a helyi hatóságok feladatkörébe tartozik - jött a válasz Marianne Thyssen, az Európai Bizottság biztosától kedden. Az EB aktívan figyelemmel kíséri a programokat és vizsgálja az éves végrehajtási jelentéseket; szükség esetén felülvizsgálati üléseket tart.