A kormány 2010-ben azt ígérte, rendet tesz, de helyette csak káosz alakult ki, nemcsak az országban, hanem a rendvédelmi szerveken belül is - mondta az MTI szerint Dudás Róbert, a Jobbik képviselője a parlament hétfői ülésén. Létszámhiány jellemzi a rendőrséget és a rendőrök tömegesen akarnak leszerelni. Mindent meg kell tenni, hogy a rendvédelmi dolgozók megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Mit tesznek azért, hogy megőrizzék az ország biztonságát? - kérdezte az ellenzéki képviselő.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára visszautasította, hogy káosz lenne az országban, vagy a rendvédelmi szerveknél. Magyarországon rend van, megerősítették a rendőrséget, szigorú törvényeket hoztak, harmadára csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az elmúlt 10 évben - mondta az államtitkár, aki valótlannak nevezte a leszerelési hullámról készült felmérést, amely szerinte nem tekinthető reprezentatívnak.

A Magyar Hang írt először arról a reprezentatív felmérésről, amit a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készítettek. A kérdőívet több ezren – mások mellett rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók – töltötték ki. Az eredmény azt mutatta, hogy a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. A válaszadók közül legtöbben a korkedvezményes nyugdíj visszavezetését, valamint a fizetések emelését tartanák a legsürgetőbb feladatnak.

A veszélyhelyzet alatt bevezetett, az egészségügyi- és a rendvédelmi dolgozók felmondási tilalmára vonatkozó jogszabályok 2021. június 15-én hatályukat vesztik – derült ki a kormány múlt heti rendeleteiből.