Egy monumentális, 130 tonnás, 200 méter hosszú hosszúságú, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből és más csatornahulladékból álló massza dugította el a londoni csatornarendszert a brit főváros Whitechapel nevű, belvárosi negyedében.

Ez az egyik legnagyobb zsírszörny, amit valaha találtak, és a szakemberek szerint szennyvízáradással fenyegeti a környéket.

"Budapesten sem sokkal jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban, ahol az óriási méretű zsírszörnyre akadtak a csatornában. Talán annyival jobb a helyzet nálunk, hogy nem várjuk meg, míg ennyi zsiradék összegyűlik és letapad, még akkor is, ha több mint hatezer kilométer hosszúságú a fővárosi csatornarendszer" - mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna. (Akcióban a csatornázási művek)

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai folyamatosan tisztítják a csatornákat, nemcsak akkor, ha dugulást tapasztalnak, de Budapesten is óriási gondot okoznak az ételmaradékok, mert az elhasznál étolaj, zsiradék amint leérkezik a lefolyókon keresztül, azonnal megdermed, és rákövül a csatorna falára.

Ezzel szűkíti a cső átmérőjét, és ezen a lerakódáson további szennyeződések tudnak megtapadni, így végül nagy dugót okoz, és ha nincs megfelelően karbantartva, és akkor jön az elöntés.