A hét közepén jelentette be a kormány, hogy egy új jogszabálycsomagot terjeszt az Országgyűlés elé, melynek lényege, hogy a migráció elősegítésében állítólagosan részt vevő szervezeteket önbevallásra kényszerítenék, és azokat a szervezeteket, amelyek működésükhöz több pénzt kapnak külföldről, mint Magyarországról, egy 25 százalékos különilleték megfizetésére kötelezik. Valamint a határ 8 kilométeres távolságából is kitilthatnak embereket, ha a hatóságok szerint tevékenysége elősegíti a bevándorlást.

A jogszabálytervezeteket csütörtök óta még csak nyilvános véleményezésre bocsátották, de azóta több miniszter és kormánypárti politikus is megszólalt az ügyben.

"A magyar kormánynak, hatóságoknak van listája azokról a szervezetekről, akik az illegális bevándorlást propagálják, jó dologként állítják be, ráadásul jogi segítséget nyújtanak ahhoz" - idézi az MTI, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorának adott interjúját. A miniszter a Stop Soros törvénycsomag érintettjeiről eddig keveset beszéltek a kormánytagok, Rogán viszont példaként a Helsinki Bizottságot ezúttal példaként említette.

Az is kiderült, hogy az önbevallás a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy "a magyar hatóságok az ügyészségnek tesznek majd javaslatot", hogy vizsgálják meg egyes, magukról nem jelentő szervezetek tevékenységét, hogy a kormány értelmezése szerint elősegítik-e a bevándorlást.

A kabinetminiszter egy új bejelentést is tett: "A Stop Soros nveű törvénycsomag parlamenti elfogadása után senkit nem fog meglepetésként érni, ha Soros Györggyel szemben az elsők között vezetik be a távoltartási végzést, amennyiben nem hagyja abba a bevándorlás finanszírozását." Ez a kijelentés azért is érdekes, mert a szerdai bejelentésen, Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy Soros György magyar származású milliárdos nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet.

A kabinetnek az a célja, hogy távol tartsa Magyarországtól azokat, akik a bevándorlás propagálásával, szervezésével foglalkoznak, akik megpróbálnak migránsokat behozni Magyarországra és akik őket finanszírozzák. "Ezt elérni nem olyan egyszerű dolog" - mondta Rogán az interjúban, de hozzátette, hogy a kormány minden jobbító szándékú javaslatra nyitott. Ugyanakkor a törvénycsomagnak csak a szigorítása képzelhető el, az enyhítése semmilyen körülmények között.

"Az kiabál, akinek a háza ég", vagyis azok fognak összefogni, akik eddig is elsősorban a Soros-alapítvány támogatásával végezték a munkájukat - magyarázta Rogán Antal a törvénycsomaggal szembeni kritikákról szólva.

Soros György magyar származású milliárdos korábban arról beszélt, hogy nem támogatja a korlátlan befogadást, a magyar kormány erről szóló kijelentéseit valótlannak nevezte.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.