Már 5894 hordó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottunk a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba. Egyelőre még csak az első felszín alatti kamránkat töltjük fel, de már készen áll egy újabb kamra is a Paksról érkező hulladékok elhelyezésére, és két újabb tároló tér kialakítása is zajlik - közölte Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója.

A második kamrától kezdődően már egy új hulladékelhelyezési koncepciót fognak alkalmazni, amely a magas fokú biztonság megőrzése mellett sokkal jobb térkihasználást tesz lehetővé, így pedig az üzemeltetés is gazdaságosabb lesz.

A 2012 decemberében átadott bátaapáti tárolóba kizárólag a hazánkban keletkező, az atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladékok kerülnek, ezek között elsősorban olyan eszközökre kell gondolni, mint az erőműben elhasznált szerszámok, védőfelszerelések vagy -ruhák.

A Tolna megyei létesítmény végleges tárolást biztosító kamráit csaknem 250 méter mélyen a felszín alatt, nagyon jó vízzáró tulajdonsággal rendelkező gránit kőzetben alakították ki. A mostani és a következő évek kamrakialakításai kizárólag a paksi atomerőmű már működő blokkjaiban keletkező hulladékainak végleges elhelyezését hivatottak megoldani, de az itt található kőzettest méretei alkalmassá teszik a tárolót a tervezett új blokkok által termelt kis és közepes aktivitású hulladékok majdani elhelyezésére is.