Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Különösen hideg tél vár Európára, legalábbis a Középtávú Időjárás-előrejelzések Központjának friss előrejelzése alapján. A kormányközi szervezet szerint kevesebb csapadék és szél várható a szokottnál, emiatt pedig nemcsak a gáz, hanem az áram is tovább drágulhat. Várhatóan Magyarországon is többet kell majd fűteni a télen – mondta az RTL meteorológusa, Allaga Tamás.

De ha a fűtést mégis sikerül kihozni ugyanannyi energiával, az sem jelent sok jót. Egy békéscsabai nyugdíjas például harmadával nagyobb, 25 ezer forintos gázszámlát kapott, pedig ugyanannyi gázt használtak, mint egy éve. Szomszédja vastagabb takaróval, pizsamával igyekszik védeni magát a hidegtől – mondta a csatornának.

Hozzászoktunk az enyhe télhez

Az elmúlt telek melegebbek voltak az átlagosnál. A tavalyi a 12. legenyhébb tél volt Magyarországon 1901 óta, 1,7 Celsius-fokkal magasabb középhőmérséklettel az átlagosnál. Egy évvel korábban pedig még melegebbet mért a Meteorológiai Szolgálat. Most más időjárás várhat a magyar családokra. A Középtávú Időjárás-előrejelzések Központjának főigazgatója szerint nemcsak hidegebb lesz, hanem kevesebb szél és csapadék is várható.

„Nagyobb hidegbetöréseket átmeneti tavaszias periódusok követhetnek. A hidegbetörésekkor a -5, -10 fokos minimumok és a nulla fokos maximumok a jellemzők” – jellemezte a következő telet Allaga.

A hidegebb idő hatására a gáz, a kevesebb szél és csapadék miatt pedig az áram drágulhat.

„Ha hidegebbre fordult az idő, akkor 5-10 százalékkal nőtt meg az átlagos fogyasztáshoz képest a fogyasztásunk. Most viszont azt lehet előre jelezni, hogy ha átlagos tél jönne, és figyelembe vennénk azt, hogy az emberek és a vállalkozások spórolnak, akkor 10, akár 20% megtakarítás is várható” – mondta Bali Gábor energiaipari szakértő a csatornának.