A végrehajtások gyorsabbá és hatékonyabbá tételével, ugyanakkor az adósok érdekeinek védelmével is indokolta az adóhatóság által foganatosítandó eljárások körét tartalmazó előterjesztést expozéjában a Tállai András, nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Az adminisztrációcsökkentésre vonatkozó elvárásoknak megfelelően az adóhatóság a végrehajtási eljárásokat egységes szabályrendszer alapján folytatja majd le - közölte Tállai

Jövőre, de 2019-ben is bővül azon végrehajtandó követelések köre, amelyeket az adóhatóság folytathat le, vagyis sokrétűbb lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladata. A NAV az új általános közigazgatási rendtartási törvénynek megfelelően általános végrehajtó szervvé válik a közigazgatásban.

Olyan döntéseket is végre kell majd hajtania, amelyekhez jelenleg nincs engedélye vagy eszköze, szakértelme. Ezek igénybevételének lehetőségét teremti meg a jogszabály.

A törvényszéki végrehajtás feladatait is átveszi a hatóság - tette hozzá a NAV-ot vezető államtitkár.

Az adóhatóságoknak egymástól jogcímeiktől is eltérő tartozásokat kell majd behajtania, a javaslat pedig ezeket egységesen kezeli, biztosítva, hogy az ügyféllel szemben egyszerre csak egy végrehajtási eljárás legyen folyamatban. Így az ügyfeleknek is elegendő lesz a végrehajtással kapcsolatban egyetlen kérelmet beadniuk. (Ki nem találná, kikből lesznek az új végrehajtók!)

Az adós jogos érdekét védő szabályok is kerültek a javaslatba, például, hogy nincs helye ingatlan végrehajtásnak az adós és családtagja lakhatását szolgáló ingatlan esetében akkor, ha a tartozás nem haladja meg az 500 ezer forintot.

A lakástulajdon csak akkor értékesíthető, ha a végrehajtás más formái nem vezettek eredményre - közölte az államtitkár, hozzátéve: a vállalkozások zavartalan működését biztosítja a gépjárművek lefoglalhatóságának korlátok közé szorítása.

A változtatás törvényi szinte emeli azt a már élő gyakorlatot, hogy ingóságokat, ingatlant csak elektronikus árverésen lehet értékesíteni - közölte az államtitkár az MTI híre szerint.

A végrehajtás költsége az adóst terheli

Az indítvány az adóhatóság végrehajtási eljárásainak egységesítésén túl a közigazgatási végrehajtást is a NAV feladatkörébe vonja, a jövő év elejétől a NAV lesz az általános végrehajtási hatóság - mondta a vitában Galambos Dénes (Fidesz) a parlamentben.

A törvényjavaslat egységes formában szabályozza újra az adóvégrehajtás rendszerét. A végrehajtás költségei az adósokat terhelik, miközben megmarad a korábbi jogszabályban leírt kiegyenlítési sorrend.

A végrehajtás szünetelésének eseteit is újraszabályozzák, ezentúl kizárólag a tartozás esedékességét követő nyolc napon belül benyújtott fizetési kedvezményi kérelem esetén szünetel a végrehajtás.

Az adósnak nem minősülő személyt is meg lehet bírságolni, abban az esetben, ha nem az adós, hanem valamelyik hozzátartozója akadályozza meg a végrehajtást. A javaslat tovább gyorsítja a végrehajtási eljárásokat, csökkenti a bürokráciát és a költségeket, miközben segítséget jelenthet az adósoknak is - foglalta össze meglátásait.

Jobbik: nem biztos, hogy az államnak megéri az új rendszer

Staudt Gábor (Jobbik) úgy fogalmazott: szépen hangzik, hogy egy kézbe kerüljön a végrehajtás, és a NAV-ot bízzák meg ezekkel a feladatokkal, de egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlatban ez így fog érvényesülni. Az sem biztos, hogy az államnak meg fogja érni az új rendszer.