Sokan maradnak idén otthon a nyaralási főszezonban. Aki útra kel, az főleg belföldi úticélokat válasz a Magyar Turizmus Zrt legutóbbi felmérése szerint.A megkérdezett ezer fő harmincöt százaléka tervez valamilyen utazást az idei nyári főzezonban. Az utazást tervezők - és a úticélt már kiválasztók - 72 százaléka tervez belföldi utazást, a válaszadók 62 százaléka pedig kizárólag belföldön nyaral az idén.

A belföldön utazni szándékozók a leghosszabb időt (7,51 éjszakát) a Balatonnál szeretnék eltölteni, valamivel többet, mint 2011-ben. A belföldön utazni tervezők majd negyede még nem tudta megmondani, pontosan hová utazik majd. A Balaton a legnépszerűbb úti cél is 41 százalékkal, miközben 8-8 százaléknyian választották Észak-Magyarországot és az Észak-Alföldet. Az utazások több, mint harmadát maximum három éjszakásra, felét  4-7 éjszakásra tervezik, kéthetes utazást szinte senki, inkább a hosszú hétvégéken használják ki. A Balatonnál a válaszadók egyötöde megy saját nyaralóba, a összes belföldi utazó  13-15 százaléka vesz igénybe ingyenes szállást (saját nyaraló vagy rokoni-baráti szívesség) a többieknek (73 százalék) marad a fizetős szálláshely.

A többség pénzhiány miatt nem utazik

A belföldi utazások 39 százalékát (2011-ben 35 százalékát) a közép-magyarországi régióban élők tervezik.  Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (61 százalék) anyagi okokra hivatkoztak. Ezt az indoklást az egészségügyi ok (17 százalék), az életkor (11 százalék, a munkahelyi kötelezettség (10 százalék), a családi ok (9 százalék) és az időhiány (9 százalék) követte. Átlagosan 102 ezer forintot szánnak idén a magyarok egy főszezoni, belföldi utazásra, aminek fő célja az üdülés, pihenés lesz,  5-5 százalék a wellnesst és a rokonlátogatást jelölte meg. A válaszadók gyakorlatilag ugyanannyit terveznek idén belföldi utazásra fordítani, mint amennyit 2011-ben terveztek, ez nyilván valamivel kevesebbre lesz elég, mint tavaly. Az utazók között most is többségben vannak a városokban élők, az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők, a megjelölt külföldi úticélok közt leginkább Horvátország, Ausztria, Románia szerepel.

.