A növekedést az alacsony bázis is segítette, mert tavaly augusztus volt az a hónap, amikor a legalacsonyabb, mindössze 0,8 százalékos éves növekedést mért a statisztika. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent augusztusban. A termelés az év első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is a járműgyártás a fő húzóerő. A termelés több mint negyedét ez adja, a súlya pedig folyamatosan nő - tette hozzá.

QP | Quality Placement

Az előző hónaphoz képest a visszaesés a járműgyártással függ össze: augusztusban több nagy járműgyártónál is hosszabb leállás volt, ahogy megtörtént ez tavaly augusztusban is. Az akkori jóval nagyobb leállás miatt a visszaesés is közel 5 százalékos volt - mutatott rá.

A kiigazítatlan adatok szerint az idén márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,5 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 11,0 százalékos éves növekedés volt.

A munkanappal kiigazított éves adat az első negyedévben kétszer 9 százalék körül volt, januárban 9,2, míg márciusban 8,9 százalékos növekedést mutatott. A második negyedévben pedig egyszer 6, kétszer 6,4, illetve 6,5 százalékos bővülést jelzett.

Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az augusztus részletes adatokat október 14-én adja közre a második becslés alapján a KSH, a szeptemberi ipari termelésről pedig november 6-án teszi közzé első becslését a KSH.

NGM: továbbra is lendületben a magyar ipar

Továbbra is lendületben van a magyar ipar, elsősorban a feldolgozóipari ágazatok szerepeltek jól augusztusban - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1-en. Az év további részében is hasonlóan jó ipari teljesítményt vár a kormány.

A kormánynak stratégiai célja, hogy az ipar minél nagyobb arányban vegyen részt a nemzeti össztermék előállításában, vagyis az ipar részaránya 2020-ra elérje a 30 százalékot - fejtette ki. Jelenleg 23-24 százalékon áll ez az arány, és a 30 százalékos magyar cél ambiciózus, hiszen európai uniós szinten 2020-ig a 20 százalékra történő növelést irányoztak elő.

Lenner Áron Márk szerint reális a magyar célkitűzés, teljesítéséhez kiszámítható gazdasági környezet, illetve a magyar vállalkozók és magyar emberek kitartó munkája szükséges. Hozzátette: az európai uniós forrásokat is bölcsen kell felhasználni, ezért ezek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre, ezen belül is az ipar és a feldolgozóipar bővítésére szeretné fordítani a kormány.

A helyettes államtitkár szerint a magyar kis- és közepes vállalkozások számára jó lehetőséget biztosítanak az új uniós ciklusban kiírt pályázatok: elsősorban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásai segíthetnek beruházásaik megvalósításában, az exportképes termékek előállításában.

Lenner Áron Márk elmondta: a magyar ipar önmagában "jól van", fejlődő pályára állt, és a belső környezet is támogató, ugyanakkor a globális folyamatok visszafoghatják a termelést. Mint kifejtette, negatív kockázatot hordoz és a magyar ipar exportrendeléseit érintheti a német ipari termelés, a német gazdaság változása, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása.